Hendrik Vuye: "Hiermee gaat Bart De Wever de PS niet uitroken"

Het essay van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de evolutie naar een confederaal model maakt geen indruk op Kamerlid en voormalig N-VA'er Hendrik Vuye: "Dit is iets wat ik al lang geleden gelezen heb". Volgens Vuye zit er ook een denkfout in de redenering van De Wever: "Als sociaal-economische hervormingen ten volle lukken, dan ga je de PS niet kunnen uitroken", klinkt het.

Vuye - die vorig najaar uit de N-VA stapte na een aanvaring met voorzitter De Wever over de communautaire koers van de partij - heeft het nieuwe essay gelezen. Veel nieuws leest hij naar eigen zeggen niet. "Ik bemerk dat het nog altijd hetzelfde is als in 2013-14. Blijkbaar evolueert de reflectie niet", reageert Vuye. "Dit is iets wat ik al lang gelezen heb en ken. Ik vind het spijtig dat er geen evolutie in het denken is."

Nochtans is de situatie ten opzichte van de voorbije jaren volgens Vuye wel veranderd. "We hebben nu al een aantal jaren een regering-Michel. Daaruit zou eigenlijk moeten blijken dat de sociaal-economische hervormingen zonder staatshervorming niet lukken. Dat is wel wat de regering aantoont." Vuye stelt dat je tegelijk sociaal-economische hervormingen én een staatshervorming moet doen.

"Hiermee ga je de PS niet uitroken"

Bart De Wever wil onder meer het confederalisme doorvoeren door de communautaire appetijt in Franstalig België op te wekken door een sociaal-economisch hervormingsbeleid te voeren. "Dat lijkt me eigenaardig", reageert Hendrik Vuye. Hij ziet een denkfout in de redenering.

"Wanneer sociaal-economische hervormingen ten volle slagen, dan zal dat maken dat ook de deelstaat Wallonië via de mechanismen van de Bijzondere Financieringswet meer geld zal krijgen. Dan bekom je net het omgekeerde van wat je wil. Hiermee ga je Wallonië niet uitroken."

"Eerder publiciteit dan concreet plan"

Hendrik Vuye ziet de publicatie van het essay "vooral als een reactie" op het Grendelboek van hemzelf en Kamerlid Veerle Wouters. Met dat Grendelboek stelden Wouters en Vuye hun eigen communautaire plan voor. "We moeten dit eerder zien in de sector van publiciteit dan in de sector van een concreet plan."

Al stoort het hem en Wouters naar eigen zeggen niet. "Hoe meer mensen over confederalisme spreken, hoe beter. We zullen dat thema in elk geval in de markt blijven zetten."