Het is wetenschappelijk bewezen: katten houden van mensen

Katten blijken wel degelijk van mensen te houden. Onderzoekers boden een groep katten de keuze tussen menselijke aandacht, eten, speeltjes en interessante geuren, en de helft van de katten verkoos menselijke aandacht boven alle andere mogelijkheden.
2016 Getty Images

Mensen die een kat hebben, weten het al lang: katten verdragen mensen in hun buurt, als ze in een goede bui zijn, maar een erg hoge dunk hebben ze niet van ons.

Er bestaan natuurlijk uitzonderingen: aanhankelijke katjes die hun baasjes overal volgen, en bespringen van zodra er zich een enigszins horizontaal vlak aftekent dat zich leent voor een landing. Maar de kans is dan wel groot dat die door een hond zijn opgevoed.

En een normale kat zal tegen etenstijd ook wel overlopen van liefde, en spinnend tegen de benen van haar baasje aanstrijken, maar eens het etensbakje gevuld is, zal ze weer terugkeren naar haar normale toestand en opnieuw een licht misprijzen voor de menselijke soort ten toon spreiden.

2016 Getty Images

3 procent voor kattenkruid

Nu heeft de wetenschap die cynische katteneigenaars echter ongelijk gegeven: katten houden wel degelijk van mensen, en verkiezen hun gezelschap zelfs boven eten.

Onderzoekers van de Amerikaanse Oregon State University gaven 38 katten, huisdieren en katten uit een asiel, de keuze tussen 3 mensen, 3 soorten eten, 3 speeltjes, en 3 interessante geuren, waaronder een woestijnrat en kattenkruid, dat bij sommige katten een lichte vorm van waanzin teweegbrengt.

Nadat alle katten hadden kunnen kiezen, deden de onderzoekers de proef nog eens over met de mens, het eten, het speeltje en de geur die in de eerste test het meest succes had gehad, en ze noteerden zorgvuldig de voorkeur van elke kat, en hoe lang de kat doorbracht met elk van de mogelijkheden.

En wat bleek? 37 procent van de katten verkoos het eten, 11 procent was weg van de speeltjes en iets minder dan 3 procent, 1 kat namelijk, was geïntrigeerd door de geuren.

Maar 19 katten, precies de helft, had een duidelijke voorkeur voor het gezelschap van mensen, en verkoos hen boven alle andere mogelijkheden. En hoewel er een duidelijke individuele variatie was in de voorkeur van de katten, schrijven de onderzoekers, ging dat zowel op voor de huiskatten als voor de katten uit het asiel. De studie is gepubliceerd op Sciencedirect.com.

Katten zijn dus niet hooghartig en onverschillig, ze zijn vriendelijk, knuffelbaar en aanhankelijk. En ze houden van hun baasje voor wie hij of zij is, en niet uitsluitend voor zijn of haar expertise met een blikopener. Jazeker. De helft van de katten toch.

lees ook