Kasteelmoord: André Gyselbrecht bekent voor het eerst dat hij opdracht gaf om Stijn Saelens te doden

André Gyselbrecht bekent voor het eerst dat hij de opdracht gaf om zijn schoonzoon Stijn Saelens om het leven te brengen. "Het was mijn ultieme redmiddel, de laatste kans om mijn kleinkinderen te redden." Een verrassende wending op het einde van de chaotische eerste procesdag rond de Kasteelmoord.
Nicolas Maeterlinck

Volgens zijn advocaat zou hoofdbeklaagde André Gyselbrecht bekennen tijdens het verhoor dat hij Pierre Serry opdracht gaf om Stijn Saelens te vermoorden. "Mijn cliënt zal de verantwoordelijkheid op zich nemen en niet betwisten dat hij aan Pierre Serry gevraagd heeft om zijn schoonzoon om te brengen."

Daarop nam André Gyselbrecht verrassend genoeg ook nog het woord. Tot nu toe had Gyselbrecht altijd gezegd dat hij zijn schoonzoon een lesje wou leren, maar nu bekent hij dus voor het eerst dat hij de opdracht gaf om hem te doden. 

Gyselbrecht wilde een oplossing voor de thuissituatie en moest naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid nemen als arts en grootvader. "Ik heb mijn schoonzoon altijd gerespecteerd tot op het moment dat ik vernam dat er feiten waren van incest." Volgens Gyselbrecht was er een bereidheid van Stijn Saelens om het probleem aan te pakken, maar tegelijk bekende hij dat hij Saelens zou doden als het nog eens zou gebeuren. In oktober zei Pierre Serry nog dat Gyselbrecht dat niet zelf moest doen, dat Serry de nodige mensen kende. Op die manier schuift hij ook heel wat schuld in de schoenen van Serry.

Pas in januari nam hij dan effectief de beslissing om Saelens om het leven te laten brengen. "Op 26 januari was ik radeloos. Ze stonden klaar om naar Australië te vertrekken en de kinderen mee te nemen. Het was mijn ultieme redmiddel, de laatste kans om mijn kleinkinderen te redden. Mijn kleinkinderen die in gevaar waren."

Opschorting van de zaak?

De advocaten vragen nu dat André Gyselbrecht politioneel verhoord wordt en dat het proces opgeschort wordt. Ze vinden het doorzichtig dat de bekentenis net nú komt. Ook de advocaat van de ouders van Stijn Saelens wil dat de zaak geschorst wordt: "We zitten een stapje dichter bij de waarheid, maar het is wel duidelijk dat de zaak niet kan doorgaan."

Volgens de hoofdonderzoeker zal de dokter uit Ruiselede nu zo snel mogelijk verhoord worden. Daarna zullen ook de andere beklaagden opnieuw verhoord worden.

Er is beslist dat de geplande zitting van morgen niet kan doorgaan. Donderdag zullen de wapenexpert en de wetsdokter wel aan het woord komen. Op 22 mei zal er dan gekeken worden of het proces verdergezet kan worden op 12, 13 en 14 juni.