Lezing van staatssecretaris Francken aan VUB geannuleerd

Aan de Vrije Universiteit Brussel is een geplande lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geannuleerd. Protesterende studenten hadden de toegang tot de lokalen waar de lezing zou doorgaan versperd, en daarop werd de lezing geannuleerd.

De lezing "Actuele vragen voor Asiel&Migratie" was georganiseerd door KEPS VUB, de Faculteitskring TEW, Bedrijfskunde, Politieke Wetenschappen en Sociologie aan de faculteit ES van de Vrije Universiteit Brussel.

Rector Caroline Pauwels betreurde in een tweet dat het debat met Francken geannuleerd werd. De VUB staat voor vrij onderzoek, voor woord en wederwoord, zo schreef ze, en ze noemde de actie onaanvaardbaar. Studenten reageerden daarop onder meer door te stellen dat er van "woord en wederwoord" geen sprake was aangezien het een lezing betrof. 

Theo Francken zelf tweette "Na UCL, KUL, Ugent & KUL, vanavond VUB. Extreemlinks laat niemand binnen. Event geannuleerd. Democratie anno 2017."