Merkel wil dat Poetin holebi's in Rusland beschermt

Tijdens haar eerste bezoek aan Rusland in twee jaar heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel Moskou opgeroepen om de veiligheid van holebi's te vrijwaren. De relaties tussen Berlijn en Moskou zijn erg gespannen en dat bleek ook tijdens de ontmoeting tussen Merkel en de Russische president Vladimir Poetin.

Merkel en Poetin hebben dan ook veel te bespreken, maar de voorbije weken waren er steeds meer berichten opgedoken dat holebi's systematisch vervolgd worden in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. De lokale overheid zou daar op grote schaal holebi's arresteren, martelen en vermoorden.

Er zou in Tsjetsjenië zelfs een speciaal gevangenenkamp zijn waar opgepakte holebi's opgesloten en mishandeld worden. Getuigen spreken over marteling met elektrische schokken en het slaan met kabels. Tsjetsjenië wordt sinds de herovering door Rusland geleid door een militie die gesteund wordt door de Russische president Vladimir Poetin.

Merkel riep Poetin dan ook op om zijn invloed op de Tsjetsjeense overheid te gebruiken om paal en perk te stellen aan die vervolgingen. Ook in Rusland zelf zijn holebi's overigens vaak het slachtoffer van geweld.

Touwtrekken over Oekraïne en Syrië

De relaties tussen Merkel en Poetin zijn echter al veel langer gespannen, met dan vooral de burgeroorlog in Oekraïne, de westerse sancties tegen Rusland en tegengestelde visies op de oorlog in Syrië.

Beide leiders riepen op om het akkoord van Minsk over een bestand in het oosten van Oekraïne na te leven. Dat bestand wordt vaak geschonden zowel door het Oekraïense leger als door de pro-Russische opstandelingen, maar echt grootscheepse gevechten zijn er de voorbije twee jaar niet meer geweest.

Poetin veroordeelde alle gebruik van chemische wapens, maar ontkent dat zijn troepen of het Syrische regime van zijn bondgenoot, president Bashar al-Assad, verantwoordelijk zijn voor de chemische aanval op de stad Khan Shaykhun en hij eist een "onafhankelijk onderzoek".

Hoe dan ook was het blijkbaar een moeilijk gesprek, want Merkel verklaarde dat "er ernstige verschillen van mening zijn, maar dat we moeten blijven praten". Dat zegt veel over de sfeer.