Radiohead viert 20e verjaardag "OK computer" met heruitgave album

Radiohead viert de twintigste verjaardag van het album "OK computer" met een heruitgave die ook enkele nooit eerder uitgegeven nummers bevat. Dat heeft de Britse band bekendgemaakt, nadat er de afgelopen dagen al aanwijzingen in die richting verschenen waren.

Een clip van nauwelijks 29 seconden die een vrijwel blanco testbeeld uit vervlogen tijden lijkt te tonen terwijl de stem van een meisje stukken lyrics van "Climbing up the walls" citeert. Het is wat Radiohead gisteren om klokslag 16 uur onze tijd de wereld instuurde. "Program: radiohead", "0 OK, 0:1" en "1 REM" zijn de weinige woorden die in beeld verschijnen, gevolgd door regels tekst die lijken uitgewist.

Wat de Britse band met de video bedoelde, was aanvankelijk onduidelijk. Gezien "Climbing up the walls" een van de nummers op "OK computer" is, kregen veel fans wel het vermoeden dat de clip alludeerde op een of andere actie om de verjaardag van het album te vieren. Op 21 mei is het immers 20 jaar geleden dat het verscheen en in de geschiedenis van de rockmuziek geldt het sindsdien als een mijlpaal.

Een gevoel dat uiteindelijk bleek te kloppen, zo bleek in de loop van de namiddag. De band plant een heruitgave van het album met daarop drie nooit eerder uitgegeven nummers. Daarnaast staan er ook 8 B-kantjes op. Het album is te koop op vinyl, in een box, digitaal of gewoon op cd. 

Posters

De voorbije weken kregen de fans van Radiohead ook via andere kanalen hints over een jubileum. Zo zijn in wereldsteden als Berlijn en Amsterdam posters in het straatbeeld verschenen die eveneens naar de 20e verjaardag van het album lijken te verwijzen.

Voorts post kunstenaar Stanley Donwood, die in het verleden al vaker met de band samenwerkte, de jongste dagen foto's op Instagram van stellingen die hij in de beroemde koepel van het Bonnefantenmuseum in Maastricht optrekt in het kader van een Radioheadproject.