Raoul Hedebouw 2 weken arbeidsongeschikt: "Aanval niet makkelijk om te verwerken"

PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw is door de dokter twee weken arbeidsongeschikt verklaard na het incident van gisteren waarbij hij met een mes gestoken werd in de dij. De dader, een 62-jarige man uit Luik, is intussen aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij zei "uit wraak" te hebben gehandeld en zal psychologisch onderzocht worden.
Het moment waarop Hedebouw aangevallen wordt.

Kort voor hij zijn 1 mei-toespraak zou houden in Luik werd Hedebouw benaderd door een onbekende man die hem iets toeriep en met een mes stak in de dij. Het Franstalige PVDA-Kamerlid raakte lichtgewond, maar gaf alsnog zijn toespraak voor hij voor een medische controle naar een ziekenhuis werd gebracht.

Eén dag na de feiten laat Hedebouw weten dat hij toch wat in shock is door het incident. "Realiseren dat iemand mijn fysieke integriteit heeft geschonden, dat is niet makkelijk om te verwerken. En bovendien heeft de dokter me gezegd dat het erger had kunnen zijn en dat ik geluk heb gehad", schrijft hij in een boodschap op Facebook.

"Nu de adrenaline wat is weggetrokken, begin ik op fysiek vlak pijn te voelen op de plaats waar mijn been gehecht is. Gelukkig ben ik goed omringd door familie en vrienden. Ook jullie steunbetuigingen en blijken van sympathie doen me veel goed", zegt hij ook. De dokter heeft Hedebouw twee weken arbeidsongeschikt verklaard. "We zullen zien of heel die periode nodig is, maar jullie zullen wel begrijpen dat ik me de komende dagen ga terugtrekken en de nodige tijd ga nemen om te herstellen."

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Dader voelde zich in de steek gelaten door gerecht en politiek

De dader, die snel gevat kon worden, is intussen aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij zegt uit wraak te hebben gehandeld, omdat hij zich in de steek gelaten voelde door gerecht en politiek. De man zal psychologisch onderzocht worden.

De 62-jarige man uit Luik zou meerdere politici gecontacteerd hebben in verband met problemen die hij had met het gerecht en meer bepaald met daden van agressie waarvan hij het slachtoffer zou zijn geworden. De man was van mening dat de aanvallers niet genoeg waren gestraft en hij voelde zich naar eigen zeggen in de steek gelaten door het gerecht en de politiek.

De man had onlangs ook Raoul Hedebouw aangeschreven, maar die had niet geantwoord. Daarom viel hij het PVDA-Kamerlid aan. De dader zegt dat hij zeker niet de intentie had om te doden.

Hij wordt beschuldigd van het dragen van een wapen op het openbaar domein, zonder geldig motief, en het toebrengen van slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid dat het slachtoffer volksvertegenwoordiger is.