Reynders wil geen wapens meer naar Saudi-Arabië uitvoeren

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil niet dat ons land nog wapens naar Saudi-Arabië uitvoert. Dat heeft hij gezegd in de Kamer. Belangrijk daarbij is wel dat de licenties om wapens uit te voeren een bevoegdheid zijn van de gewesten en niet van de federale regering. Reynders was in de Kamer om tekst en uitleg te geven bij de ja-stem van België voor toetreding van het land tot de VN-vrouwenrechten­commissie. Hij houdt vol dat hij niet op de hoogte was van die stem.

Wapenleveringen van België aan Saudi-Arabië: ze zijn al langer een heikel thema. In de Kamer heeft minister Reynders nu een duidelijk standpunt ingenomen: hij wil niet dat ons land nog wapens naar het land in het Midden-Oosten uitvoert. Daarnaast wil hij een debat over de vraag of onze ambassade nog tussenbeide moet komen om investeringen uit Saudi-Arabië aan te trekken. Zo wil hij geen economische missies meer uitsturen zolang het land geen vooruitgang boekt op vlak van vrouwenrechten.

De beslissingen over wapenlicenties liggen bij de gewesten. Meer dan de helft van de wapens die Wallonië uitvoert gaan naar Saudi-Arabië. Als die uitvoer stopt, zou dat dus grote economische gevolgen hebben. Vlaanderen voert op dit moment geen wapens uit naar Saudi-Arabië, zo zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) onlangs nog.

Reynders onder vuur over ja-stem

Zoals bekend stemde ons land op 19 april in met het zitje voor Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. Die ja-stem leidde tot heel wat commotie, ook bij de meerderheidspartijen, omdat Saudi-Arabië vrouwen behandelt als tweederangsburgers.

Premier Michel zei afgelopen donderdag in de Kamer dat ons land niet op de hoogte was van een vraag tot stemming (er waren maar evenveel kandidaten als zitjes en dan is er doorgaans geen stemming) en dat er maar enkele uren zaten tussen het moment dat het ministerie weet had van die stemming en het moment dat het antwoord moest worden gegeven.

Oppositiepartij Groen kreeg intussen mails te pakken waaruit moet blijken dat het kabinet-Reynders bijna een werkdag had om te antwoorden. Het is nu afwachten met welke uitleg Reynders naar de commissie komt. Volgens verschillende leden van de oppositie draagt de MR-minister de politieke verantwoordelijkheid in dit dossier. Zondag liet coalitiepartner CD&V verstaan dat ze ervan uitgaan dat Reynders "politiek" niet op de hoogte was. Als zou blijken dat dat niet zo is, "is er wel een probleem", aldus CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

Meest gelezen