Rijden we straks in een tunnel onder de files?

Rijden we straks allemaal in diepe tunnels onder de grond om de bovengrondse files te vermijden? Als het van Tesla-baas en ondernemer Elon Musk afhangt wel. Het is een van zijn opvallendste plannen tot nu toe. Hij lichtte ze vorige week toe op een TEDTalk in Canada en sindsdien zijn de geruchten over het project alleen maar toegenomen.

Naar eigen zeggen kwam Musk op het idee voor de tunnels tijdens een drukke autorit in Los Angeles, een Amerikaanse stad met notoir lange files. Hij werd gek van de verkeersdrukte en stuurde eind vorig jaar volgende tweet de wereld in:

Meteen begon het te gonzen van de geruchten over het nieuwe project, dat even later al meteen een naam kreeg in een nieuwe tweet:

The Boring Company

Een zoveelste bedrijf van Musk was dus geboren en hij liet er geen gras over groeien. Vorige week dook er een instagrampost op van een gigantische boormachine om tunnels te graven, bedrijfslogo incluis. De post bleek van een ingenieur te zijn en hij werd later verwijderd. De foto van de boor ging het internet rond:

Het enorme tuig bleek meer dan show te zijn. Musk is op een domein van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX wel degelijk een tunnel aan het graven. Het gaat om een eerste test, een die hij kan uitvoeren zonder vergunning, omdat het om privéterrein gaat.

Maar waarvoor moeten die tunnels dienen? Musk wil afstappen van een 2D-wegennetwerk en evolueren naar een 3D-wegennetwerk. Met andere woorden: geen wegen boven op de begane grond en naast elkaar, maar onder de grond en bovenop elkaar.

Een strak filmpje moet laten zien wat Musk van plan is. Er is te zien hoe Tesla's - uiteraard - op een gewone weg rijden en parkeren in een soort lift. Die lift brengt hen metersdiep ondergronds. Vanaf dan rijden ze, in een pod, aan 200 km/u verder, kriskras door elkaar, in een uitgebreid tunnelsysteem.

Loze woorden?

De vraag is of het project wel haalbaar is, maar die vraag kan je bij Musk elke keer stellen en feit is wel dat het bij de CEO van Tesla niet altijd bij loze woorden blijft.

Zijn landende SpaceX-raket is een feit en er wordt door verschillende bedrijven volop getest met de Hyperloop, een "supersnel transport in een buis", waarmee je in een half uur van Los Angeles naar San Francisco zou kunnen "sporen", een reis die met de auto vandaag al snel 6 uur duurt.

Musk probeert met zijn verschillende bedrijven een groot ecosysteem te bouwen, waarbij de verschillende ondernemingen elkaar bedruipen. De stap van een "transportsysteem in een buis", naar een boorbedrijf is dus niet ver te zoeken. Wordt vervolgd.

Interview

Musk deed zijn verhaal over zijn zoveelste toekomstplan (en veel meer) tijdens een TED-interview in Canada. Bekijk het hier: