Schengenlanden mogen nog één periode van 6 maanden binnengrenzen controleren

De Europese Commissie heeft Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen voor de laatste keer een verlenging van zes maanden toegestaan om grenscontroles uit te voeren. De Europese Commissie benadrukte hierbij wel dat ze alleen grenscontroles mogen doen als die nodig en gerechtvaardigd zijn. Bovendien zullen de controles over een half jaar volledig moeten verdwijnen.

"Het is tijd om geleidelijk terug te keren naar een volledig functionerend Schengensysteem”, zegt Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos. "De tijdelijke Schengencontroles worden voor een laatste keer verlengd voor een periode van zes maanden, maar tegelijkertijd verzoeken wij de lidstaten om de controles af te bouwen en deze te compenseren met meer politiecontroles op hun grondgebied”, verduidelijkte de Litouwer.

De Commissie vraagt de lidstaten dan ook om meer gebruik te maken van alternatieve maatregelen. Europees Commissaris voor Veiligheid Julian King gelooft dat evenredige politiecontroles veel efficiënter zijn dan interne grenscontroles. “Wij moedigen de lidstaten aan om zoveel mogelijk samen te werken op politioneel vlak om de veiligheid binnen Schengen te garanderen”, zegy King.

De Europese Commissie heeft daarom vandaag een aanbeveling voorgelegd om meer evenredige politiecontroles en politiële samenwerking in het Schengengebied te realiseren.