Schotse surfer na 30 uur gered uit de zee

De Schotse kustwacht heeft een surfer gered die 30 uur lang op zee had rondgezwalpt. De man werd door een helikopter gevonden, ruim 20 kilometer van de kust. Volgens de kustwacht heeft hij "extreem veel geluk" gehad, en droeg hij gelukkig de juiste uitrusting, een zeer dik wetsuit uit synthetisch rubber.
Na 30 uur kon een helikopter de surfer redden. (foto: Coastguard Agency)

Zondag in de vroegte vertrok de 22-jarige Matthew Bryce uit Glasgow voor een surftripje. Hij stak van wal in Machrihanish Beach aan de Ierse Zee iets na negen, en daarmee begon een beproeving die 30 uur zou duren.

Toen hij zondagavond nog niet teruggekeerd was, sloeg zijn familie alarm, en de Schotse politie en de kustwacht startte een grote zoekactie.

Die had niet meteen succes, en pas om 19;30 uur maandagavond vond een reddingshelikopter de man en zijn surfplank op meer dan 20 kilometer uit de kust.

Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar alles bij elkaar viel zijn toestand best mee. Hij was totaal uitgeput en had last van onderkoeling, wat na dertig uur op zee niet verwonderlijk is. 

Matthew Bryce in betere tijden (foto: Glasgow Police).

"Extreem veel geluk"

Volgens de kustwacht van Belfast werd Bryce gered door zijn ervaring en zijn wetsuit. En heeft hij "extreem veel geluk" gehad.

"Hij zat al zo'n 30 uur in het water toen de helikopter hem gelukkig in het oog kreeg", zei Dawn Petrie van de kustwacht. "Hij heeft extreem veel geluk gehad. Hij droeg de juiste uitrusting, hij had een erg dik wetsuit uit neopreen aan, en hij heeft juist gehandeld door bij zijn surfboard te blijven. Dat moet hem geholpen hebben om zo lang in leven te blijven."

 

Ook waren de weersomstandigheden in de Ierse Zee zeer zacht.

Van op zijn ziekenhuisbed heeft Matthew Bryce zijn redders bedankt en helden genoemd. Voorlopig geeft hij geen interviews omdat hij uitgeput is, maar hij had wel nog de energie om te tweeten: "Zelfs tijdens mijn slechte dagen, hoop ik dat die van jou nog steeds goed zijn".

Zijn vader noemde de redding "ongelooflijk" en zei dat de afgelopen 48 uur een echte emotionele roetsjbaan voor de familie geweest zijn.

"Verleden nacht dat telefoontje van de politie krijgen om te zeggen dat hij in leven was, dat was ongelooflijk - het was beter dan de loterij winnen -, je kunt dat niet beschrijven", zei vader John Bryce. Ook hij bedankte de kustwacht, de vrijwilligers en de politieagenten die meegewerkt hadden aan de zoekactie.

"Matthew betekent alles voor ons, hij is zo'n sterke kerel, zowel mentaal als fysiek, en we kijken er naar uit om opnieuw met hem samen te zijn", zei John Bryce.