Speelde Marine Le Pen leentjebuur bij François Fillon?

Heeft Marine Le Pen, de presidentskandidate van Front National, leentjebuur gespeeld bij François Fillon, de presidentskandidaat van Les Républicains die in de eerste ronde uitgeschakeld werd? Heel wat passages in de 1 mei-toespraak van Le Pen lijken verdacht veel op passages uit een toespraak van Fillon van enkele weken geleden. Het team van Le Pen heeft het over "een knipoog".
AFP or licensors

Le Pen, die zondag met Emmanuel Macron de strijd om het Elysée uitvecht, hield gisteren een meeting in Villepinte (Seine-Saint-Denis). Op 15 april, amper twee weken geleden, hield (toen nog presidentskandidaat) François Fillon een campagnetoespraak in Puy-en-Velay. Op heel wat thema's zijn er op zijn minst opvallende raakvlakken tussen de woorden van Le Pen en die van Fillon. Franse media hebben er een vette kluif aan om beide toespraken te vergelijken. Een bloemlezing.

Over de Franse grenzen

De woorden van Le Pen:

"Haar drie maritieme grenzen. Het Kanaal, de Noordzee die ons verbindt met de angelsaksische wereld en de noordelijke onmetelijkheid. De Atlantische Oceaan die ons projecteert naar het grote open, die spreekt van avontuur. De Middellandse Zee, thuisbasis van de meest oude en rijke menselijke beschavingen in de geschiedenis."

"Maar ook haar drie aardse grenzen. De Pyreneëen om te beginnen, die Frankrijk richten naar die immense veelheid die de hispanische en latijnse wereld is. Onze Alpen, die ons richten naar Italië, onze zuster. En verder naar centraal Europa, de Balkan en het oosten. En dan is er de grens van de Rijn, het meest open, het meest veelbelovend ook. Die germanische wereld waarmee wij zoveel samenwerkingen op te zetten hebben, waar wij het statuut van bondgenoot terugvinden, niet dat van onderschikte of onderdanige."

De woorden van Fillon:

"Drie maritieme grenzen. Het Kanaal, de Noordzee, open naar de angelsakische wereld en de onmetelijkheid van het noorden. De Atlantische Ocean die ons al eeuwenlang het grote open en zijn avonturen aanbiedt. De Middellandse Zee, thuisbasis van de meest oude en rijke menselijke beschavingen in de geschiedenis. Dat is al veel, dat is al uitzonderlijk."

"Maar er zijn ook drie aardse grenzen. De Pyreneëen om te beginnen, die ons richten naar die immense veelheid die de hispanische en latijnse wereld is. Onze Alpen, die ons richten naar Italië, onze zuster. En verder naar centraal Europa, de Balkan en het oosten. En dan is er de grens van de Rijn, het meest open, het meest gevaarlijk, het meest veelbelovend ook. Die germanische wereld waarmee wij al veel conflicten hebben gehad en met wie wij nog zoveel samenwerkingen op te zetten."

Over de stem van Frankrijk in de wereld

De woorden van Le Pen:

"Frankrijk, dat is ook een geheel van waarden en principes die van generatie op generatie overgedragen zijn, zoals paswoorden (...). En het is een stem, een buitengewone stem, eenvoudig, die spreekt voor alle mensen in het universum."

De woorden van Fillon:

"Frankrijk, dat heb ik al gezegd, dat is een geschiedenis, een geografie, maar het is ook een geheel van waarden en principes die van generatie op generatie overgedragen zijn, zoals paswoorden (...). Het is uiteindelijk een eenvoudige stem, gericht op alle mensen van het universum."

Over "een getroubleerde wereld"

De woorden van Le Pen:

"Als we deze getroubleerde wereld bekijken, en dat is de sleutel om de wereld te begrijpen, dan zien we dat twee totalitaire ideologieën proberen om zich boven ons te stellen. Aan de ene kant het mondialisme, dat de wereld als een grote markt beschouwt waarin de mens niet meer dan een consument of een producent is. (...) Aan de andere kant de islamistische ideologie, die probeert de wereld te onderdrukken door terreur en door een religieuze, nihilistische, verduisterende visie."

De woorden van Fillon:

"Als we deze getroubleerde wereld bekijken, komt zeer duidelijk naar voren dat die zich gevaarlijk opdeelt in twee opvattingen over de mens en het leven. Aan de ene kant zij die voor alles materiële criteria als doelstelling vooropstellen. Aan de andere kant stelt zich een blinde en verblindende religie, die zoals ik al geschreven hebt, puur totalitarisme is."

"Een knipoog"

Er zijn nóg frappante gelijkenissen tussen de toespraken van de twee presidentiële kandidaten, zoals onder meer Le Parisien, Le Monde en Libération uiteenzetten.

David Rachline, de campagnedirecteur van Marine Le Pen, gisteravond nog om een reactie. Hij verklaarde in eerste instantie niet op de hoogte te zijn van het plagiaat, noch van de auteur van Le Pens toespraak. Later klonk het dat die keuze een "knipoog was naar een korte passage over Frankrijk" van "een kandidate die wil verenigen en toont dat ze niet sektarisch is."

Een verklaring die later overigens letterlijk overgenomen werd door Florian Philippot, vicevoorzitter van Front National, bij het Franse persbureau AFP.

De volledige toespraak van François Fillon op 15 april kunt u hier lezen. De toespraak van Marine Le Pen kunt u herbekijken via een link op haar Facebookpagina. Het Franse Twitter-account @ridiculetv postte gisteravond ook een montage van 90 seconden waarin Fillon en Le Pen naast elkaar uitgespeeld worden.