Vlaams Parlement gaat op zoek naar eigen tv-omroep

Het Vlaams Parlement wil een eigen tv-omroep. Die zou van start moeten gaan bij het begin van het volgende parlementaire jaar. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement beslist, zo blijkt uit een nota die Belga kon inkijken. De zoektocht komt er omdat de huidige parlementaire nieuwszender het binnenkort met fors minder middelen moet stellen.

Momenteel brengt Actua-TV als parlementaire omroep al verslag uit vanuit het Vlaams Parlement. De omroep verzorgt ook uitzendingen uit de federale Kamer en Senaat en het Europees Parlement. De omroep is in Vlaanderen te bekijken via Telenet en in Brussel via Numéricable.

Omdat Telenet is overgeschakeld op een ander vergoedingsmodel (waarbij het aantal unieke kijkers als criterium wordt gebruikt) verliest Actua-TV zowat 90 procent van zijn jaarlijkse vergoeding van Telenet. Het Vlaams Parlement vindt het voorbestaan van een parlementaire omroep belangrijk en wil daarom zelf de organisatie van zo'n omroep gaan ondersteunen.

In de omschrijving van het parlement staat dat zo'n omroep "bijdraagt tot de democratie door op professionele en creatieve wijze de transparante werking van het Vlaams Parlement als democratische instelling te tonen aan alle kijkers".

Livestream

Het parlement oordeelt dat zo'n parlementaire omroep ook een nuttige aanvulling kan zijn op de livestream die het parlement zelf al aanbiedt. Een traditioneel tv-kanaal bereikt namelijk ook "meer oudere mensen, mensen die overdag thuis zijn en mensen die minder vertrouwd zijn met de moderne digitale technieken", luidt de redenering.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement wil daarom een aanbesteding uitschrijven voor een eigen Parlementaire Televisie Omroep (PTO). Het voorziet daarvoor een budget van 350.000 euro per kalenderjaar. Omdat dit jaar pas gestart zou worden in de zomer, zou voor 2017 de helft van dat budget voorzien worden.