30 maanden cel en boete van 36.000 euro voor mensensmokkelaar

In Brugge is een Roemeense vrachtwagenchauffeur bij verstek veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en een boete van 36.000 euro voor mensensmokkel. Hij had geprobeerd om een aantal Iraniërs naar Engeland te brengen, maar ze werden onderschept in ons land. De uitspraak heeft vooral een grote symbolische waarde, benadrukt de advocaat van de Iraniërs Sylvie Micholt.

De Iraanse migranten hadden aan de rechtbank gevraagd om het geld terug te krijgen dat ze aan de mensensmokkelaar betaald hadden. Maar dat kan niet, oordeelde de rechtbank, omdat het om een betaling voor een illegale activiteit gaat. Drie Iraniërs krijgen wel elk een schadevergoeding van 5.000 euro. Voor de geleden materiële schade kregen ze elk 433 euro.

"Het gaat voor de mensen niet echt over die 5.000 euro. Het gaat vooral om het feit dat die Roemeen zulke praktijken niet meer zal verrichten, dat hij geen mensen meer naar Engeland zal brengen", verklaart advocaat Sylvie Micholt na de uitspraak aan VRT Nieuws. Ze denkt ook niet dat haar cliënten het geld echt zullen zien.

In Zeebrugge waren de Iraniërs in contact gekomen met de Roemeense vrachtwagenchauffeur die beloofde hen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Maar in juni vorig jaar mislukte die poging en werden de Iraniërs betrapt in een vrachtwagen.

De Iraniërs hadden zelf bewijs verzameld tegen de man - wat uniek is in zo'n zaak. Zo hadden ze opnames van telefoongesprekken met hun mensensmokkelaar en foto's van de man. Zo had de politie de man kunnen identificeren. De man is voorlopig spoorloos, maar de advocaat vermoedt dat er nu een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd zal worden.

"Als je je mond opendoet, dan zal er hulp komen"

De Iraniërs hebben intussen asiel aangevraagd in Duitsland, maar kwamen voor de pleidooien toch naar de Brugse rechtbank. "We willen niet dat andere vluchtelingen hetzelfde moeten meemaken", zei één van de Iraniërs op de zitting. Hij legde uit dat ze door de smokkelaar zes maanden lang op straat overleefden met een beperkte hoeveelheid voedsel.

Het dossier heeft vooral een grote symbolische waarde, benadrukt Micholt. "Het is vooral belangrijk voor de mensen die slachtoffer zijn van smokkelaars om te tonen: "Kijk, als je je mond opendoet, dan zal er hulp komen". Daarom is deze zaak een mooi voorbeeld. Ik hoop dat er nog vluchtelingen die slachtoffer worden van mensensmokkelaars hun mond open zullen doen. Het jammere is dat er vandaag geen legale manier is om uit oorlog te vluchten. Men kan niet anders dan een beroep doen op illegale praktijken, maar dat wil niet zeggen dat men uitgemolken moet worden."