"35 keer meer mobiele data dan 5 jaar geleden"

Het mobiele dataverkeer is in ons land de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Dat wil zeggen dat mensen steeds meer via 3G of 4G op het internet gaan, meestal met een smartphone of tablet. Telecomoperator Telenet ziet dat er nu 35 keer meer mobiele data worden verstuurd en ontvangen dan 5 jaar geleden.
© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Het zal voor weinigen een verrassing zijn dat het stijgende dataverkeer vooral te verklaren is door een toegenomen aantal smartphones. Ook hoe we met die smartphone omgaan, is in de loop van de jaren sterk veranderd.

"Steeds vaker kijken we ook mobiel naar videomateriaal", zegt Maarten Van Themssche van Telenet. "De kosten voor data zijn ook gedaald, waardoor mensen minder bang zijn om grote hoeveelheden te verbruiken." Telenet verwacht dat het dataverkeer nog elk jaar met 50 procent zal stijgen.