"Als verkiezingen op 27/10 hadden plaatsgevonden, was ik presidente van de VS"

"Ik heb de verkiezingen zelf verloren, maar Rusland, de FBI en vrouwenhaat hebben de verkiezingen sterk beïnvloed." Dat zegt de voormalige Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton in een openhartig interview tijdens een bijeenkomst over vrouwenrechten. President Donald Trump reageerde op haar uitlatingen op geheel eigen wijze op Twitter.
2017 Invision

Op 8 november vorig jaar verloor Hillary Clinton, genomineerd door de Democraten, de Amerikaanse presidentsverkiezingen van haar Republikeinse rivaal Donald Trump. Ze haalde wel 3 miljoen stemmen meer, maar door het ingewikkelde Amerikaanse systeem met kiesmannen, moest ze het onderspit delven.

De nederlaag viel Clinton bijzonder zwaar, iets wat ze in vorige interviews ook al had toegegeven. Tijdens een bijeenkomst over vrouwenrechten ging ze gisteren dieper in op de verloren kiesstrijd. Ze neemt zelf verantwoordelijkheid voor het verlies, maar wat volgt is een plejade aan schuldigen.

"Ik was op weg naar de overwinning"

"Het was geen perfecte campagne, maar ik was goed op weg om de verkiezingen te winnen", zei ze in het gesprek met CNN-reporter Christiane Amanpour. "Tot een combinatie van een FBI-brief en Russische lekken op WikiLeaks de twijfels over mij deden toenemen en mensen werden afgeschrikt om op mij te stemmen."

Met die FBI-brief duidt Clinton op de brief die FBI-baas James Comey vlak voor de verkiezingen verspreidde over de heropening van het onderzoek naar de privé-e-mails van Clinton. Amper tien dagen later, een dag voor de verkiezingen, bleken de e-mails toch geen extra bezwaar te zijn.

Op WikiLeaks verschenen dan weer e-mails van haar campagneleider en dat zou de schuld van de Russen zijn geweest. "Poetin heeft zeker ingegrepen in onze verkiezingen", zegt Clinton onomwonden. "Het is duidelijk dat hij dat gedaan heeft om mij te raken en mijn tegenstander te helpen."

Tot slot zegt ze ook dat vrouwenhaat in het spel was: "Vrouwenhaat heeft zeker een rol gespeeld. Het maakt vandaag deel uit van het politieke, sociale en economische landschap."

Trump tweet

President Donald Trump liet de gelegenheid niet passeren om nog eens uit te halen naar de Democratische kiescampagne. Volgens hem heeft Hillary Clinton zelfs haar voordeel gedaan met de FBI-verklaringen. Uiteraard deed hij dat op Twitter:

Bekijk het interview hier (stuk over verkiezingen begint halfweg):