"Frankrijk niet betrokken bij Kazachgate, het kwam wel goed uit"

De Franse regering is niet tussenbeide gekomen in het Kazachgate-schandaal in België, maar dat de Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev vrijuit ging door een afkoopdeal, kwam Parijs wel goed uit. Dat heeft Claude Géant, voormalig vertrouweling van gewezen president Nicolas Sarkozy, verklaard in de Belgische parlementaire commissie die het schandaal onderzoekt.
Christophe Morin / IP3

Claude Guéant is een belangrijk getuige in de zaak. Hij was een nauwe medewerker van toenmalig conservatief president Nicolas Sarkozy en werd nadien ook minister van Binnenlandse Zaken in Frankrijk. De leden van de de commissie hoopten dan ook op duidelijkheid in zijn getuigenis.

Guéant (boven) stelde hen toch teleur. Zo ontkende hij dat de Franse regering of Sarkozy tussenbeide waren gekomen in het schandaal of dat Parijs druk zou hebben uitgeoefend op Belgische politici om Chodiev te laten genieten van een nieuwe afkoopwet.

De Franse politicus gaf echter wel toe dat de afloop van de affaire Frankrijk erg goed uitkwam. Kort nadat Chodiev als eerste gebruik kon maken van de nieuwe Belgische afkoopwet (foto in tekst) om vervolging hier te ontlopen, werd een contract getekend voor de levering van helikopters aan de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan.

Een "oplossing van de zaak-Chodiev" zou een voorwaarde zijn geweest voor die deal. Chodiev was immers een goede vriend en medewerker van de Kazachse president Nursultan Nazerbayev, de man die alles beslist in Kazachstan.

Waar ging Kazachgate nu weer over?

Eind de jaren 90 sleepte het Belgische Tractebel -een filiaal van de Franse groep Engie- een belangrijke concessie in de wacht voor de uitbating van een aardgaspijpleiding in Kazachstan. Drie belangrijke medewerkers van president Nazerbayev -onder hen Patokh Chodiev- zouden daarbij een forse "fooi" hebben gekregen om die deal te realiseren. Omkoperij, zeg maar.

Het onderzoek naar die corruptie bracht al snel de Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev -overigens één van de rijkste mensen van het land- in het vizier. Chodiev ontkwam aan vervolging dankzij een nieuwe wet waardoor hij zijn vervolging kon afkopen. Die wet zou indertijd versneld zijn goedgekeurd net om Chodiev uit de wind te zetten. Hij was overigens de eerste die daarvan kon genieten.

Belangrijk daarbij is dat Armand De Decker, Franstalig liberaal en voormalig Senaatsvoorzitter, opgetreden zou zijn als advocaat van Chodiev en volgens een nota van Guéant "fantastisch werk" zou hebben geleverd. Guéant ontkent dat niet, maar zegt dat er geen druk is uitgeoefend op Belgische politici om Chodiev de dans te laten ontspringen.