"Medicijnentrip naar Nederland kan gevaarlijk zijn voor volksgezondheid"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) waarschuwt voor de gevaren van medicijnentoerisme. Ze reageert daarmee op een initiatief van Geneeskunde voor het Volk, dat dokterscollectief pleit voor betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg. Ze leggen dit weekend acht bussen naar Nederland in op zoek naar goedkopere medicijnen.
Jonas Hamers / ImageGlobe

Het gaat om een grootschalige sensibiliseringsactie van Geneeskunde voor het Volk, want zo'n 400 patiënten kunnen mee op acht bussen richting noorderburen. De dokters van Geneeskunde voor het Volk hebben afspraken gemaakt met twee apotheken in Hulst, net over de grens.

Geneeskunde voor het Volk wil zo aantonen hoe groot het prijsverschil is tussen medicijnen in Nederland en exact dezelfde bij ons. "Bij ons zijn sommige generische medicijnen tot 5 keer duurder dan die in de Nederlandse rekken", zegt dokter Dirk Van Duppen.

De verklaring is het Nederlandse kiwimodel. De Nederlandse overheid organiseert grootschalige aanbestedingen voor medicijnen, waardoor de prijs daalt. "Onze regering zou dat ook moeten doen, maar ze doet het niet. Het is absurd dat we medicijntoerisme moeten stimuleren, maar het is niet anders."

Gevaar voor volksgezondheid

Minister Maggie De Block vindt niet dat het de taak is van artsen om zulke acties te organiseren en ze waarschuwt voor de risico's. "Ik denk niet dat het aan dokters is om bustrips te organiseren om medicatie in te slaan", zegt De Block.

"Dat kan leiden tot overconsumptie, iets wat in ons land al een probleem is. Die mensen gaan een aantal geneesmiddelen meenemen die ze niet kennen, met een gevaar voor nevenwerkingen. Ik zie hierin een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid."

En wat dan met het kiwimodel? Kan dat niet bij ons worden ingevoerd? "De mogelijkheden om het kiwimodel hier in te voeren, zijn uitgedoofd. Mijn voorganger is daarbij op een muur gelopen."

De minister blijkt ook geen fan van het systeem. "Door het kiwimodel kan het zijn dat een bepaald type medicijn niet langer beschikbaar is voor de patiënt en een goeie toegankelijkheid tot vertrouwde geneesmiddelen is voor ons een belangrijk onderdeel van een goeie gezondheidszorg."