Alain Remue: "Ga uit, drink iets, amuseer u. Maar samen uit, samen thuis"

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat het Britse meisje Madeleine McCann (3) verdween uit haar hotelkamer tijdens een gezinsvakantie in Portugal. Alain Remue, die al 21 jaar voor de Cel Vermiste Personen werkt, geeft op MNM goede raad: "Profiteer ervan als je jong bent. Maar zorg dat je ook samen thuis raakt."

"In de periode na de verdwijning van Madeleine kregen we tientallen telefoons van mensen die dachten dat ze haar hadden gezien. Er zijn in deze zaak veel hypotheses. Maar er is maar één zekerheid: Madeleine is nog niet gevonden. Pas op de dag dat Madeleine of haar lichaam zou worden gevonden, zijn er een aantal antwoorden. Het is een heel mysterieuze zaak. Zolang je een zaak niet oplost, blijft het allemaal mysterieus. Ook Liam Vanden Branden (2), die exact 21 jaar geleden in Mechelen verdween, is zo'n zaak."

Hoe groot is de kans dat Madeleine of Liam nog gevonden worden? "Zeg nooit nooit. Er zijn verhalen - kijk maar naar de VS en Natascha Kampusch - waar járen na een onrustwekkende verdwijning alsnog iemand gevonden wordt."

"Slechts 1 procent van onze dossiers heeft crimineel karakter"

Remue benadrukt dat niet elke verdwijningszaak hetzelfde is. "Er is een groot verschil tussen een meisje van 10 dat verdwijnt aan een speeltuin en een meisje van 14 dat al vier keer is weglopen uit een instelling. Je moet rekening houden met verschillende factoren. Soms willen mensen ook niet gevonden worden", vertelt hij.

"Er zijn véél meer gevallen van meerderjarigen die spoorloos zijn dan van kleine kinderen. Amper 1 procent van de dossiers die wij behandelen, hebben een crimineel karakter. Meestal gaat het om risicopersonen met dementie, mensen met suïcidale neigingen en weglopers. Ik denk ook aan "stomme" ongelukken of misverstanden tussen mensen."

Op 21 jaar tijd heeft de Cel Vermiste Personen ruim 25.600 dossiers te verwerken gekregen. 97 procent van die dossiers werd afgesloten, m.a.w die personen zijn terecht. Bijna 22.000 mensen werden levend teruggevonden, maar meer dan 2.900 mensen bleken overleden. "Dat betekent dat 805 dossiers nog openstaan. Dat zijn 805 families die niet weten wat ze moeten denken. Dat is een frustratie voor ons, voor een familie is dat horror. Soms is slecht nieuws beter dan geen nieuws", zegt Remue.

Goede raad van ervaringsdeskundige Alain Remue:

  • "Wat kleintjes betreft, is er maar één goede raad: hou ze in de gaten."
  • Met het oog op het festivalseizoen en op feestjes in het algemeen: "Drink een pint, maar zorg ervoor: samen uit, samen thuis! Als je ziet dat vrienden in de problemen raken, laat ze niet alleen. Zorg dat je ook samen thuis raakt. Jammer genoeg hebben we in het verleden al te veel jonge mensen dood uit het water moeten halen."