Brigitte Bardot: "Dierenliefhebbers, kies niet voor Macron"

In aanloop naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen zondag geeft ook actrice Brigitte Bardot stemadvies. Ze roept "iedereen die geeft om dieren" op om zeker niet voor Emmanuel Macron te stemmen. Bardot verwijt hem een gebrek aan empathie en "een ijskoude blik".

Bardot, 82 intussen, maakte haar ongenoegen over Macron kenbaar via Twitter. "Iedereen die houdt van dieren en hen respecteert, verzoek ik vriendelijk om niet voor Macron te stemmen", schrijft ze. De pro-Europese centrumkandidaat heeft eerder al laten verstaan dat hij jachtpartijen onder bepaalde voorwaarden opnieuw zou willen toelaten.

"Als hij het haalt, dan gaan de dieren ten onder. Hij kiest resoluut partij voor dierenfokkers en jagers, en niet voor dierenrechtenorganisaties die tegenover de sterke lobby's voor een aartsmoeilijke opdracht staan. Het misprijzen van Macron voor dierenleed is voor mij tekenend voor zijn totaal gebrek aan empathie. Dat is ook te zien aan de ijskoude blik waarmee hij uit zijn ogen kijkt."

"Ik hou van Marine Le Pen"

Bardot is een voorvechtster van dierenrechten. Daarvoor heeft ze zelfs een eigen fonds opgericht. Eerder dit jaar mengde ze zich al in het publieke debat over de behandeling van dieren in circussen en slachthuizen. Verschillende dierenrechtenorganisaties, onder wie het fonds van Bardot en Peta, ondertekenden toen een charter met 30 werkpunten.

Los daarvan heeft de actrice haar absolute voorkeur voor Front National-boegbeeld Marine Le Pen nooit onder stoelen of banken gestoken. Begin maart heeft Bardot nog de achteruitgang van "haar Frankrijk" aangeklaagd. Volgens de gepensioneerde actrice kan Le Pen dat tij keren. "Ik hou echt van die vrouw", aldus Bardot.