Crevits: "Verschillende behandeling jongens en meisje niet aanvaardbaar"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het niet kunnen dat jongens en meisjes apart zouden worden behandeld bij een ontmoeting van de Iraanse ambassadeur in ons land. Dat heeft ze gezegd tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

De ambassadeur van Iran zal volgende week aanwezig zijn op de bekendmaking van scholen die mogen deelnemen aan de finale van de Internationale Informatica Olympiade in Teheran. Alle deelnemende scholen hadden een brief gekregen waarin te lezen stond dat de ambassadeur het evenement zal bijwonen en dat hij de deelnemende jongens een hand zou geven, maar de meisjes alleen een hoofdknik. De scholen werd gevraagd hier rekening mee te houden;

De burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) was dat ter ore gekomen en vond dat dit niet kan. Hij vroeg daarom meer uitleg aan minister Crevits. Die zei dat zij eveneens de bewuste passage in de brief enorm betreurt.

Niet aanvaardbaar

"Wij leren aan onze jongeren hoe belangrijk de gelijkwaardigheid en de gelijke behandeling is tussen jongens en meisjes. Vanuit mijn bevoegdheid als minister van Onderwijs kan ik het absoluut niet smaken en zal ik het absoluut niet aanvaarden dat er volgende week een situatie zal ontstaan waarbij jongens en meisjes verschillend behandeld zullen worden", zei Crevits.

De minister heeft al contact opgenomen met de ambassadeur en met de organisator van de Olympiade. "Je kan dat perfect oplossen op een manier die respectvol is ten aanzien van iedereen door een gelijkwaardige begroeting van jongens en meisjes op een wijze die uniform is", aldus Crevits.

De minister wil ook nagaan of er een protocol bestaat dat als een ambassadeur in contact komt met jongens en meisjes in onze Vlaamse scholen hij de culturele gebruiken in zijn land zomaar gaat toepassen hier. "Dat kan ik niet aanvaarden, wij zullen daar ook de gepaste maatregelen in treffen", besloot Crevits.