De drie van Ward Verrijcken: Ronddolen in de straten van Kinshasa en sociologische horror

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft drie heel verschillende films in zijn weekoverzicht gesmokkeld. "Er is de horrorfilm "Get out" die de raciale ongelijkheid in Amerika aan de kaak stelt. Er is ook een heel interessant vrouwenportret, gedraaid in de straten van Kinshasa en ten slotte een stoere politiethriller met superster Jamie Foxx", aldus Ward Verrijcken.

Get out (VS)

regie Jordan Peele
met Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Marcus Henderson, Betty Gabriel

“Get out” is een heel interessante horrorfilm. Niet alleen omdat er veel boe!-momenten inzitten, maar vooral omdat de makers zich lieten inspireren door de Black Lives Matter-beweging.

De film begint bij een aantrekkelijk koppel: Rose Armitage is de dochter in een welstellend blank gezin en voor het eerst neemt ze haar zwarte vriend Chris mee naar haar ouders. Op het landgoed van haar ouders vindt er een feest plaats en Chris vindt dat de weinige zwarte gasten zich vreemd gedragen. Hij ontdekt dat de Armitages niet zo ruimdenkend zijn als ze zelf beweren en dat zou levensgevaarlijk kunnen zijn. Meer verklappen zou misdadig zijn. 

De film raakte bij de release enkele maanden geleden in Amerika een gevoelige snaar en groeide uit tot een gigantische hit. Het is de best scorende film ooit van een zwarte regisseur, Jordan Peele.

Het punt van Jordan Peele is dat na acht jaar met een zwarte president, de raciale ongelijkheden in de VS nog niet zijn opgelost. Hij verpakt dat in een clevere huiverprent. Horror met een sociologische inslag en dat maakt "Get out" interessanter dan de gemiddelde genrefilm.

Félicité (Fra/Sen/Con)

regie Alain Gomis
met Véro Tshanda Beya Mputu, Gaetan Claudia, Papi Mpaka, Nadine Ndebo, Elbas Manuana, Célestin Mokono, Aziza Kengumbe

In de arthousebioscopen kan je gaan kijken naar het boeiende vrouwenportret "Félicité" van de Frans-Senegalese regisseur Alain Gomis. Het titelpersonage leren we kennen in een nachtclub in Kinshasa. Félicité staat daar bezwerend te zingen.

De volgende ochtend wordt ze wakker en krijgt ze het bericht dat haar zoon een zwaar motorongeval heeft gehad. Hij heeft een dure operatie nodig, maar de dokter wil daar pas aan beginnen wanneer Félicité hem betaald heeft. Wat volgt, is een eenzame tocht doorheen de Congolese grootstad Kinshasa.

Félicité probeert met de moed der wanhoop het geld bij mekaar te schrapen. Ze gaat aankloppen bij familie en kennissen en ook bij een gevaarlijke maffiabaas.

De naturalistische stijl van de film doet het verhaal echt leven en de hoofdrol van de voormalige zangeres Véro Tshanda Beya Mputu is behoorlijk indrukwekkend. "Félicité" is een mooie film, die op het jongste Filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer won, de tweede prijs zeg maar.

Sleepless (VS)

regie Baran bo Odar
met Jamie Foxx, Michelle Monaghan, Scoot McNairy, Dermot Mulroney, T.I., David Harbour, Gabrielle Union, Sala Baker

En ten slotte is er de politiethriller "Sleepless" met een grote naam in de hoofdrol: Oscarwinnaar Jamie Foxx. Hij speelt een politieman in Las Vegas, Vincent Downs, die verdacht wordt van corruptie.
Maar niets is wat het lijkt.

Op een bepaald moment wordt zijn zoontje Thomas ontvoerd door de drugshandelaars waar hij zelf jacht op maakt. Hij moet een grote partij drugs teruggeven, die door de politie in beslag is genomen.
De actie speelt zich vooral af tijdens één lange nacht in een casino in Las Vegas, vandaar de titel "Sleepless".

Het is een race tegen de tijd om het leven van Thomas te redden, terwijl Vincent achterna wordt gezeten door de drugshandelaars en de politie.

"Sleepless" is een remake van de Franse hit "Nuit blanche" uit 2011. Het is goed gemaakt, maar wel wat routineus.
Dit is een film de enkel verplichte kost voor verstokte Jamie Foxx-fans.