Die andere vrouw met wie Obama wilde trouwen

In "Rising Star", een nieuw boek over de vormingsjaren van de Amerikaanse president Barack Obama, haalt schrijver David J. Garrow een nieuw element aan. Voor hij Michelle Robinson leerde kennen, deed Obama in de jaren 80 een huwelijksaanzoek aan zijn toenmalige vriendin Sheila Miyoshi Jager. Zij zou echter het slachtoffer zijn geworden van de erg grote ambitie van de jonge Obama.

Het verhaal van hoe Michelle Robinson -zijn gewezen bazin- uiteindelijk First Lady Michelle Obama is geworden, is meer dan bekend. In "Rising Star" kijkt David Garrow echter naar de vormingsjaren van de jonge activist Barack Obama in Chicago.

Voor Obama zijn Michelle ontmoette, had hij daar in de jaren tachtig twee andere vriendinnen. Eén van hen, Sheila Miyoshi Jager, vroeg hij in 1986 ten huwelijk, heeft die vrouw aan de schrijver onthuld. Haar familie was daar toen echter niet voor te vinden en er kwam dus niets van.

Garrow beschrijft ook hoe de relatie tussen Obama en Jager daarna verslechterde en ondermijnd werd door de groeiende politieke ambities van de latere president, al mikte die toen al erg hoog op het burgemeesterschap van Chicago of het gouverneurschap van Illinois.

Obama werd zich toen onder invloed van een predikant ook steeds meer bewust van zijn zwarte afkomst en ook dat zette de relatie met Jager onder druk. De blank-Aziatische Jager paste niet als echtgenote van iemand die toen vooral mikte op zwarte stemmen en bovendien zelf maar half zwart was. Tenslotte liep de relatie spaak en zou Obama later met Michelle een nieuwe weg inslaan.

Jager -van gemengd Nederlandse en Japanse afkomst- is intussen professor in Oost-Aziatische Studies en auteur van onder meer "Brothers at War", een terugblik op de Koreaanse Oorlog (1950-1953).