Fed ziet "tijdelijke vertraging" van Amerikaanse economie

De Federale Reserve, het Amerikaanse systeem van centrale banken, heeft beslist om de rentevoeten in de VS ongewijzigd te laten. De meeste waarnemers denken dat het gaat om een "pauze in de geplande renteverhogingen" ingegeven door minder dan verwachte economische activiteit in het eerste kwartaal.

In de eerste drie maanden van dit jaar is de Amerikaanse economie met 0,7% gegroeid. Dat was de zwakste groei in drie jaar. De werkloosheid ligt op een erg laag peil van 4,5% en belangrijke onderdelen van de VS-economie doen het nog altijd erg goed. In een mededeling merkt de Fed echter op dat de bestedingen door de consumenten en de industriële productie echter lager uitvallen dan verwacht en bovendien blijft de inflatie onder het streefdoel van 2%.

Dat verklaart waarom de rentevoeten in de VS ongewijzigd blijven op 0,75 tot 1%. Toch gaan de meeste analisten ervan uit dat het gaat om een pauze in de geplande renteverhogingen door de bank. Wellicht komt er midden juni een nieuwe renteverhoging aan. De vorige dateren van december en van maart.

De rente in de VS staat op een historisch laag peil sinds de financiële crisis van 2007 en 2008. Toen moest die rente laag om de economie overeind te houden. Sinds enige tijd probeert de Fed de rente geleidelijk opnieuw te laten stijgen.

Wat doet de Fed met een schat aan obligaties?

Een ander wapen om de "Great Recession" van 2008 tot 2010 te bestrijden, was het opkopen van obligaties door de Fed, de zogenoemde "quantitative easing" of het pompen van geld in de economie. Die steunaankopen zijn in 2014 stopgezet, maar velen vragen zich nu af wat de Federal Reserve met die enorme portefeuille aan opgekochte waarden gaat doen.

De Fed zit nu op een berg van 4.500 miljard dollar obligaties of vijf keer zo veel als voor de financiële crisis. De verwachting is dat die portefeuille geleidelijk afgebouwd gaat worden, maar er is daar nog geen tijdsschema voor.

Wellicht zal de Fed dat zeer geleidelijk en voorzichtig doen om geen schok doorheen de obligatiemarkt te jagen.