Grootbanken verhuizen opnieuw jobs vanuit Londen naar de EU

Vandaag hebben opnieuw twee grote banken aangekondigd dat ze honderden banen gaan overbrengen vanuit hun zetel in Londen naar steden in de rest van de Europese Unie. Volgens de economische denktank Bruegel zou een brexit Londen tot 20.000 banen van topbankiers kunnen kosten. De Duitse stad Frankfurt ligt op vinkenslag.
AFP or licensors

De Britse grootbank Standard Chartered onderhandelt met de Duitse financiële regulator BaFin over het openen van een EU-hoofdkantoor in Frankfurt. StanChart wil ook een licentie om van daaruit te kunnen opereren binnen de overblijvende lidstaten van de Europese Unie na een brexit. Hoeveel banen StanChart naar de Duitse economische hoofdstad Frankfurt wil verkassen, is nog niet duidelijk.

De Amerikaanse grootbank JP Morgan & Chase heeft dan weer aangekondigd dat ze honderden banen vanuit Londen gaat overbrengen naar de Ierse hoofdstad Dublin, naar Frankfurt en naar Luxemburg. Ook die bank speelt zo in op het nakende vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Vorige week kondigde Deutsche Bank al aan dat het 4.000 medewerkers vanuit de Londense City zou overbrengen naar het Continent. Ook daar zal het gros wellicht richting Frankfurt gaan. Het vrij kleine Frankfurt is de zetel van tal van Duitse bedrijven en zeker van de Duitse banken. Daar zijn ook de Bundesbank en de Europese Centrale Bank (ECB) thuis. 

De Britse bank Barclays zou dan weer liever haar tenten willen opslaan in Dublin. De Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley die belangrijke activiteiten hebben in Londen, zou ook een sprong over het Kanaal of over de Ierse Zee voorbereiden. Naast Frankfurt, Luxemburg en Dublin zouden ook Parijs, Amsterdam en Madrid een deel van de bankenfuncties willen overnemen.

Binnenkort "Lloyd's of Brussels"?

Het gaat overigens niet enkel om banken. Ook de verzekeraar AIG wil een stek op het Europese continent en heeft gekozen voor Luxemburg en de verzekeringsmarkt Lloyd's of Londen zou in Brussel een EU-filiaal willen openen.

Dat wil niet zeggen dat de grootbanken hun rug keren naar Londen, maar om praktische redenen willen ze nu ook een voet aan de grond houden in de EU. Wel zouden de Britse en internationale verrichtingen -en daarmee tienduizenden banen- in Londen blijven. Dat is aantrekkelijk omdat na een brexit de Britse financiële regulering wellicht veel soepeler zal zijn dan die van de EU of andere staten of blokken. Londen blijft dan ook wellicht één van de belangrijkste financiële steunpunten ter wereld.

Meest gelezen