Hoe Mitterrand Chirac met 1 zin afmaakte en andere hoogtepunten uit presidentiële debatten

Vanavond vindt in Frankrijk het grote debat plaats tussen presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Een belangrijk moment, want zo'n debat kan een kandidaat maken of kraken. Soms heeft een kandidaat daarvoor niet meer dan 1 zin nodig.

10 mei 1974: Valéry Giscard d'Estaing versus François Mitterrand

Naar schatting 25 miljoen Fransen keken 43 jaar geleden naar het debat tussen de twee kandidaten voor het Elysée. Toen de socialist François Mitterrand het had over de verdeling van de rijkdom, zei hij: "Het is bijna een kwestie van intelligentie, het is ook een zaak van het hart".

De repliek van Valéry Giscard d'Estaing (VGE) blijft tot op vandaag legendarisch: "U heeft niet het monopolie van het hart, meneer Mitterrand". Waarnemers zagen dat als hét moment waarop Giscard d'Estaing de onbesliste kiezers voor zich had gewonnen. In zijn biografie schreef VGE later: "Ik denk dat ik tot president verkozen ben dankzij dat ene zinnetje van 10 woorden".

Het maakte in elk geval indruk op Mitterrand. Toen die in 1988 tijdens het debat van zijn tegenkandidaat Jacques Chirac de kritiek kreeg dat hij de btw voor dierenvoeding had verhoogd, antwoordde Mitterrand met een duidelijke allusie naar 1974: "U heeft niet het monopolie van het hart voor honden en katten. Ook ik hou van hen".

(lees verder onder video's) 

28 april 1988: François Mitterrand versus Jacques Chirac

Bij de presidentsverkiezingen van 1988 kwam president Mitterrand tegenover zijn premier Jacques Chirac te staan in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Mitterrand probeerde Chirac af te schilderen als "maar" de eerste minister. Premier Chirac probeerde die tactiek te omzeilen.

"Vanavond bent u niet de president van de Republiek. We zijn twee gelijkwaardige kandidaten. U zult me toestaan u meneer Mitterrand te noemen", aldus Chirac aan het adres van president Mitterrand. Met een zin maakte die laatste het af: "U heeft volledig gelijk, monsieur le Premier ministre".

(lees verder onder video)

2 mei 2012: François Hollande versus Nicolas Sarkozy

Vijf jaar geleden ging Nicolas Sarkozy voor een tweede opeenvolgende termijn als president van de Franse Republiek. Maar hij botste op de socialist François Hollande. In een monoloog van drie minuten gaf Hollande te kennen welke president hij zou zijn: "Moi président...". Wat volgde was een opsomming van alles waar de gewone Fransen zich aan hadden gestoord tijdens vijf jaar presidentschap van Sarkozy.