Hypnoses en wijwater moeten homo's in Rusland 'genezen'

De homofobe wanpraktijken in Rusland lijken niet te stoppen. Psychotherapeuten en predikanten bieden er zogenaamde behandelingen aan om homoseksuelen te "genezen". Dat meldt BBC Russia.
AFP or licensors
archieffoto: Russische LGBT-activiste.

Gisteren nog riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Russische president Vladimir Poetin op zijn invloed te gebruiken om de vervolging en mishandeling van homo's in de autonome Russische deelrepubliek Tsjetsjenië te doen stoppen. Toch lijkt er aan de homofobe wanpraktijken in het land geen einde te komen en duiken er nu nieuwe verhalen op. Russische psychotherapeuten en priesters bieden er controversiële behandelingen aan om homoseksuelen te "genezen". Dat meldt BBC Russia.

8 uur-durende hypnoses

Psychotherapeut Yan Goland, uit het Russisch stadje Nizhny Novgorod, vertelt aan BBC Russia dat hij al 78 homoseksuelen en 8 transseksuelen heeft kunnen "genezen". Een behandeling duurt volgens hem zo'n 8 tot 18 maanden. "Als homoseksuelen me om hulp vragen, dan toon ik hen het genezingsproces van andere patiënten, hoe zij er voor en na hun behandeling uitzien. Zo begrijpen ze dat ook zij behandeld moeten worden", aldus dokter Goland.

In de eerste fase van de behandeling "vernietigt" Goland de seksuele lust van de patiënt voor personen van hetzelfde geslacht via hypnosetherapie. Zo'n hypnosebehandeling duurt ongeveer 8 uur. In de tweede fase leren de homoseksuelen personen van het andere geslacht beter kennen.

"Ik zeg aan mijn patiënten om na de sessie even rond te lopen op straat en naar het postuur van alle jonge vrouwen te kijken. Ze moeten dan zelf uitmaken welke vrouwelijke figuren hun het best bevallen", zegt dokter Goland aan BBC Russia.

In de derde, en laatste, fase van de behandeling overtuigt Goland de patiënt om seks te hebben met het andere geslacht. Yuri (40) onderging zo'n behandeling in het begin van de jaren 90. Hij beschrijft het als "traumatisch". 

Ook kinderen in "religieuze behandeling"

Ook religieuze organisaties bieden behandelingen aan, zelfs aan homoseksuele kinderen. Maria (27) moest op 13-jarige leeftijd naar de kerk om haar homoseksualiteit te laten "behandelen". "Ze zeiden dat mijn homoseksuele geaardheid satanistisch was."

Ze werd ondergedompeld in wijwater terwijl de priester een gebed aan het voorlezen was. "Ik hoorde niets. Ik was de hele tijd aan het wenen", aldus Maria. "De predikant verplichtte me om het wijwater op te drinken en sloeg me met een staaf." 

Russische dokters die zich aansluiten bij de mening van Westerse specialisten en wetenschappers waarschuwen voor de psychologische gevolgen die zo'n therapieën teweegbrengen: "Er zijn verschillende vormen van seksuele geaardheid, waaronder homoseksualiteit. Dat is volledig normaal. Zo'n therapieën kunnen traumatische verwondingen opleveren", zegt psycholoog Pavel Sobolevsky aan BBC Russia. "Je kan je seksuele geaardheid niet veranderen, en dat probeer ik mijn patiënten ook duidelijk te maken."

Homoseksualiteit wordt in Rusland niet officieel erkend als een psychologische ziekte. Zo schrapte het land in 1999 homoseksualiteit uit de lijst van erkende psychologische aandoeningen nadat ook de Wereldgezondsheidsorganisatie dat deed in 1992. Toch blijft homoseksualiteit in Rusland een groot taboe en is homofobie er extreem en alomtegenwoordig.