Kate McCann: "Er is nog altijd hoop dat we Madeleine kunnen vinden"

Het is tien jaar geleden dat het Britse meisje Madeleine McCann verdween tijdens een vakantie in Portugal. Haar ouders, Kate en Gerry McCann, hebben daarom een interview gegeven aan de BBC over de zoektocht naar hun dochter. Het koppel benadrukt dat er de afgelopen vijf jaar "goede vooruitgang" is geboekt door de Metropolitan Police. "Er is nog altijd hoop dat we Madeleine kunnen vinden", zegt moeder Kate.
Moeder Kate blijft geschenken voor Madeleine kopen: "Ze blijft onze dochter."

De zaak-McCann: om 21 uur lag ze in haar bed, om 22 uur niet meer

Op 3 mei 2007 raakte de toen 3-jarige Madeleine (die door de Britse pers Maddie werd genoemd, foto onder) vermist tijdens een gezinsvakantie in Portugal. Madeleine, haar broertje en zusje lagen te slapen in het appartementencomplex van het hotel in de Algarve waar ze verbleven. Ouders Kate en Gerry McCann waren die avond uit eten. Om beurten controleerden ze of alles oké was met hun kinderen. Toen ze rond 22 uur terugkeerden, bleek Madeleine verdwenen. Een uur voordien lag ze nog rustig in haar bed.

In de loop der jaren deden immens veel theorieën over haar verdwijning de ronde. De zaak spreekt nu nog altijd tot de verbeelding. Zo schreef voormalig onderzoeker Amaral in een boek dat de ouders van Madeleine zelf betrokken zijn bij de verdwijning. Madeleine werd intussen al "gespot"' in Portugal, Marokko, België, Spanje, Malta en India, maar al die meldingen leveren echter niets op.

Moeder Kate maakt in het interview met de BBC duidelijk dat ze nog altijd hoop koestert, evenveel als in 2007 toen haar dochter verdween. "We hebben alles gedaan om haar te vinden. Blijkbaar helpt dat niet. We blijven vooruitkijken... we koesteren nog altijd hoop", zegt Kate. Het koppel benadrukt dat er de voorbije vijf jaar vooruitgang is geboekt in het onderzoek dankzij de Metropolitan Police. "Het heeft de druk op ons verlicht." Vier Britse speurders werken permanent aan de zaak - in 2011 waren dat er nog dertig.

In maart besloot de Britse politie extra geld vrij te maken zodat het onderzoek met nog eens zes maanden kon worden verlengd. In totaal is er ruim 13 miljoen euro uitgetrokken voor de verdwijningszaak, die tot op heden niet opgelost is. De kritiek dat het onderzoek al handenvol geld heeft gekost, vindt Kate niet eerlijk: "Door de verdwijning kwamen andere criminele zaken aan het licht waarbij Britse toeristen betrokken waren." Ze trekt zich ook op aan het feit dat families van vermiste personen nu steun bij elkaar vinden. Vader Gerry wijst erop dat de zaak van zijn dochter "uitzonderlijk, zeldzaam" is.

"Ik heb het beste en het ergste van de mens gezien"

De McCanns hebben hun leven hervat, met vallen en opstaan. "Op een gegeven moment besef je dat de tijd niet stilstaat. We zijn het aan onze tweeling schuldig dat ze het leven krijgen dat ze verdienen", stelt Kate. Ze steekt niet weg dat ze nog altijd geschenkjes koopt met Kerstmis en op de verjaardag van haar dochter. Ze zal die ook krijgen als ze teruggevonden wordt. "Madeleine blijft onze dochter", klinkt het. De moeilijkste momenten zijn de familiemomenten, zoals feestjes of verjaardagen: "Dan voelen we haar afwezigheid."

Kate en Gerry worden hard aangepakt op sociale media. Ze hebben besloten niet langer aanwezig te zijn op die kanalen. Vrienden waarschuwen hen telkens er iets verschijnt. Het koppel vreest voor de impact ervan op hun andere kinderen, Sean en Amelie (12). "Het is een kant van mensen die ik niet kende. Waarom schrijven mensen zulke dingen toch", vraagt Kate zich af. Zij trekt zich op aan het goede van de mensen, aan al de steun die ze kregen de afgelopen jaren.

Meest gelezen