Kwaliteitseisen opgelegd aan ambulancediensten voor niet-dringend ziekenvervoer

Ambulancediensten die niet-dringend ziekenvervoer doen, moeten voortaan voldoen aan kwaliteitseisen. De Vlaamse regering gaat dat laten controleren. Bij elk ziekenvervoer moet de patiënt worden vergezeld door een chauffeur én een begeleider. Zij moeten ook goed opgeleid zijn en een gesprek in het Nederlands kunnen voeren.

De ambulance moet zijn uitgerust met medisch materiaal, zoals een brancard, een toestel om het hartritme te herstellen, en wondverzorgingsmateriaal. De patiënt moet een duidelijke factuur (transparant en correct) krijgen, en ook een betrouwbare kostenraming, als hij een ambulance bestelt. Patiënten doen meer en meer een beroep op niet-dringend ziekenvervoer.

Tot nu toe reden sommige ambulancediensten rond zonder geschoold personeel en zonder het nodige medische materiaal. De patiënt kreeg soms torenhoge facturen aangerekend. De kwaliteitseisen moeten wanpraktijken tegengaan bij sommige ambulancediensten.

Ziekenvervoerders die voldoen aan de eisen, krijgen voor vijf jaar een vergunning van de Vlaamse Overheid. Wie zich niet aan de voorschriften houdt, riskeert celstraffen tot drie maanden en boetes tot 16.000 euro.

Meest gelezen