Macron in debat met Le Pen: "Blijft u maar op tv, ik wil het land leiden"

In Frankrijk zijn de twee presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen rechtstreeks met elkaar in debat gegaan op televisie. Al vanaf de eerste zin trok Le Pen in de aanval tegen Macron die zich op zijn beurt niet in de hoek liet zetten. Een eerste peiling toont aan dat Emmanuel Macron het meest kon overtuigen. Binnen vier dagen vindt de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats.

De inzet van dit debat was niet gering. Zeker niet voor Marine Le Pen van het Front National. Zij strandde tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op enkele procenten van Macron en moet dus miljoenen extra kiezers zien te overtuigen.

Haar tactiek werd meteen duidelijk: Macron in zijn persoon aanvallen. "Meneer Macron is de kandidaat van de wilde mondialisering en van de oorlog van iedereen tegen iedereen. Dat alles gepiloteerd door François Hollande", waren de openingszinnen van Le Pen.

De repliek van Macron: "U wil geen fijnzinnig democratisch en evenwichtig debat. Ik verwachtte niets anders. U bent de echte erfgename, van een naam, en van een extreemrechtse partij die teert op de boosheid van de Fransen. U eist die erfenis ook op."

Factcheck

De toon was meteen gezet in een debat dat de moderatoren van France 2 en TF1 amper onder controle kregen. De FN-kandidate probeerde Emmanuel Macron weg te zetten als de erfgenaam van de huidige - zeer onpopulaire - PS-president Hollande.

Le Pen schoof enkele bekritiseerde dossiers in de schoenen van Macron, zoals de verkoop van het telecombedrijf SFR. Maar dat overleefde alvast de factcheck niet: Macron was ten tijde van die verkoop geen minister in de Franse regering.

Net door te focussen op de aanvallen, deed Le Pen weinig tot niets van haar eigen programma uit te doeken. Macron zelf liet niet na om Madame Le Pen "leugens en stommiteiten" aan te wrijven. Hij kwam in die zin presidentieel over, maar ook ietwat belerend.

"Frankrijk zal hoe dan ook geleid worden door een vrouw: Merkel of ik"

Het debat werd iets inhoudelijker - maar daarom niet minder bitsig - toen de thema's Europa en Veiligheid/Terrorisme werden aangesneden.

Emmanuel Macron probeerde Marine Le Pen uit haar tent te lokken over haar voorstel om de Franse frank opnieuw in te voeren, naast de euro. "De euro is de munt van de bankiers, niet van het volk", aldus een boutade van Le Pen. "Een grote onderneming zal nooit enerzijds zaken kunnen doen in euro en aan de andere kant de werknemers in frank uitbetalen. U zegt maar wat." Marine Le Pen probeerde de Fransen vervolgens voor de keuze te zetten. "Frankrijk zal hoe dan ook geleid worden door een vrouw. Ofwel wordt het mevrouw Merkel (de Duitse bondskanselier met wie Macron goed wil samenwerken, nvdr.), ofwel zal ik het zijn."

Veiligheid en terrorisme is een van de sterke punten van Marine Le Pen. Ze verweet Emmanuel Macron hierover geen programma te hebben en dat hij het islamistische fundamentalisme gedienstig zou zijn. Macron antwoordde dat het "de grote wens van de jihadisten is dat Marine Le Pen aan de macht zou komen". "Want ze zoeken radicalisering en de burgeroorlog die u met zich meedraagt voor dit land."

Theater

Een van de meest opvallende momenten in het debat kwam er toen Marine Le Pen hekelde dat Emmanuel Macron de gewone Fransen en haar kiezers zou beledigd hebben. Ze maakte daarbij nogal wat theatrale bewegingen (zie tweet onderaan), wat volgens waarnemers haar sérieux als mogelijk toekomstige president geen goed deed.

Na ruim 2,5 uur eindigde het debat zoals het begon: met een sneer van Le Pen aan het adres van Macron. "Begin niet opnieuw hé", opperden de moderatoren. "Madame Le Pen, ik wil niet deelnemen aan een televisiespektakel. Blijft u maar op de televisie, ik wil het land leiden", maakte Macron er een einde aan.