Rabobank zet 's nachts veiligheidsagenten en stalen platen in tegen plofkraken

Rabobank zet in Nederland 's nachts veiligheidsagenten in tegen plofkraken op geldautomaten. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Dat laat de bank weten aan het Algemeen Dagblad. Als een geldautomaat op een locatie staat die niet bestand is tegen de zware explosieven van plofkraken, wil Rabobank de automaat verwijderen of verplaatsen.

Bij plofkraken zetten criminelen explosieven in om de automaten zodanig te laten ontploffen dat de geldcassettes vrijkomen zonder de geldbiljetten te schaden. Plofkraken vormen een ware plaag in Nederland. Vorig jaar werden er 79 geldautomaten opgeblazen. De bank plant veiligheidsagenten 's nachts bij automaten in de buurt van appartementencomplexen en rustige plekken. Voorlopig vielen er nog geen slachtoffers bij plofkraken, maar de materiële schade is vaak immens.

Andere maatregelen zijn het plaatsen van rolluiken en stalen platen om de automaten te beschermen. Nadeel daarbij is dat klanten dan 's nachts (tussen middernacht en 6 uur 's ochtends) geen geld kunnen afhalen.

"We zoeken naar definitieve oplossingen, maar zo lang die er niet zijn kiezen we voor fysieke beveiliging of extra controles", stelt Margo van Wijgerden van Rabobank Nederland. De bank beschikt 2.000 geldautomaten. Een groot deel daarvan bevindt zich in winkelcentra die 's nachts gesloten zijn. Ongeveer 35 automaten zijn al effectief verwijderd. Rabobank heeft geen kantoren in ons land.