Staat verkoopt deel belang in BNP Paribas

De Belgische staat verkoopt een kwart van haar belang in de Franse bank BNP Paribas. Dat bevestigt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hierdoor strijkt de federale regering ongeveer 2,1 miljard euro op en daalt de schuldgraad met een half procent.

De Belgische staat werd tegen heug en meug aandeelhouder van BNP Paribas in volle bankencrisis eind 2008. Toen nationaliseerde de regering eerste de omvallende Fortis Bank en vrijwel meteen werd dat doorverkocht aan de Franse bank BNP Paribas.

Die verkoop gebeurde niet in cash, maar wel via een aandelenruil met BNP Paribas en op die manier werd België (met een belang van ruim 10 procent) meteen de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

Het was nooit de bedoeling geweest om dat belang aan te houden, te meer omdat door de val van Dexia de Belgische staat ook al de volledige eigenaar werd van Belfius en dus in twee van de vier grote banken in ons land een vinger in de pap had. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) was een verkoop op het juiste ogenblik genegen en dat leek nu het geval.  

AP2008

Waarom verkoopt België nu een deel van haar belang?

Zowel de regering-Di Rupo als de regering-Michel wilden dat belang in de Franse bank van de hand doen, omdat bankieren allerminst tot de kerntaak van de regering behoort, maar vooral omdat de staatsschuld op die manier wat verkleind kan worden.

Maar de timing die viel al een tijdje tegen. In 2014 was er die monsterboete die BNP Paribas aan de Amerikaanse autoriteiten moest betalen wegens schending van de Amerikaanse handelssancties tegen Iran, Cuba en Soedan. Vorig jaar ging het aandeel ook zwaar onderuit in de algemene beursmalaise rond China, en ook na de brexit. Maar nu is een aandeel van BNP Paribas is zo’n 66 euro waard. En dat betekent dat het moment rijp is om eruit te stappen.

Betekent dat dat ons land weer minder te zeggen heeft over BNP Paribas Fortis?

Dat klopt. De Belgische staat was dan wel de grootste aandeelhouder. Met 10 procent van het kapitaal in handen en 2 bestuurders kon ons land sowieso niet echt wegen op het beleid van de bank. Mocht men willen wegen op het beleid van de Belgische dochter, BNP Paribas Fortis, dan had men het belang van 25 procent in Fortis moeten aanhouden, maar dat heeft de regering Di Rupo in 2013 al verkocht. Het enige minpunt is nu dat de jaarlijkse dividendenstroom een stuk kleiner wordt. 

Opnieuw een restant van de bankencrisis opgeruimd

Met de gedeeltelijke verkoop van het belang in BNP Paribas ruimt de federale regering opnieuw een deel op van de erfenis van de bankencrisis van 2007 en 2008. Er blijft hoe dan ook nog een belang van ruim 7 procent over dat eventueel later te gelde gemaakt kan worden.

In 2013 had ons land al het belang in Royal Park Investments verkocht aan het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star en Crédit Duisse. Dat was de "bad bank", waarin de dubieuze kredieten van Fortis waren in ondergebracht. Die verkoop heeft de Belgische overheid toen al een miljard euro opgeleverd, veel meer dan verwacht.

België zit nu nog met de staatsbank Belfius, het vroegere Dexia Bank België dat werd van de gevallen Dexia Groep werd overgenomen voor vier miljard euro. Het is ook de bedoeling om Belfius tenminste deels te privatiseren, maar regeringspartij CD&V eist dat er eerst een oplossing komt voor de Arco-coöperanten.

Van Droogenbroeck: "Regering verzilvert aandelen op goed moment"