The Eagles slepen "Hotel California" voor de rechter

The Eagles spannen een rechtszaak aan tegen een Mexicaans hotel dat volgens de groep zonder toelating de naam "Hotel California" draagt. Met het gelijknamige nummer scoorde de groep in 1976 een wereldhit én wonnen ze een Grammy Award.
Ymke Dirikx

Het hotel met 11 kamers ligt in de Mexicaanse provincie Baja California, en diende op geen enkele manier als inspiratiebron voor The Eagles bij het schrijven van het gelijkaardige nummer. Toch hebben frontman Don Henley en de zijnen op 1 mei een klacht ingediend tegen het hotel bij de rechtbank van Californië. Volgens de precieze aanklacht "moedigt het hotel zijn bezoekers actief aan" om te geloven dat er een band is tussen de locatie en het lied.

Intussen heeft het hotel al een tijdje zijn naam aangepast, van "Hotel California" naar Todos Santos Hotel (Alle Heiligen Hotel). Het hotel heette "Hotel California" bij zijn opening, in 1950. Nadat een Canadees echtpaar het gebouw in 2001 had opgekocht, begon het duo echter, volgens de aanklacht, die naam te misbruiken voor hun marketing en merchandising.