Tom Waes in Oeganda: "Duizenden mensen op de vlucht voor honger en geweld"

Tom Waes is voor de speciale aflevering "Reizen Waes 12-12" naar Oeganda gereisd om te kijken hoe het er in de vluchtelingenkampen aan toe gaat. Een hele week lang verblijft hij in de vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan. "Als je met die vluchtelingen praat, dat vergeet je nooit meer", reageert Tom Waes vanuit Noord-Oeganda.

Eén zendt op 30 mei de special "Reizen Waes 12-12" uit. De presentator Tom Waes is op dit ogenblik in Noord-Oeganda voor de opnames van het programma.

Met de speciale uitzending van "Reizen Waes" willen Eén en Tom Waes de geldinzamelactie Hongersnood 12-12 steunen. Nog de hele week reist Tom Waes door vluchtelingenkampen aan de grens met Zuid-Soedan, waar meer dan 800.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen opgevangen worden.

"We zijn twee dagen geleden aangekomen in Noord-Oeganda en ik heb ondertussen al heel wat indrukken kunnen opdoen. Op de plek waar we op dit ogenblik verblijven, steken elke dat duizenden vluchtelingen de grens over. Dat zijn stuk voor stuk mensen op de vlucht voor honger en geweld", reageert Tom Waes.

"Ik heb met mijn eigen ogen mensen de grens zien oversteken. Het zijn Zuid-Soedanese vluchtelingen die soms weken onderweg zijn geweest. Als je dan met die mensen praat, dat vergeet je nooit meer."