Trump belooft Abbas te bemiddelen voor vrede met Israël

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het Witte Huis de rode loper uitgerold voor zijn Palestijnse collega Mahmoud Abbas. Trump beloofde Abbas op te treden "als bemiddelaar om vrede tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen. "We will get this done", klonk het vol zelfvertrouwen. Echt concrete stappen zijn er niet aangekondigd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Er is zo veel haat, maar hopelijk zal dat niet zo lang meer duren", zo verwelkomde Trump zijn Palestijnse collega wel erg optimistisch. De Amerikaanse president beloofde om als bemiddelaar op te treden en hard te werken voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. "We will get this done", beloofde Trump.

Zijn Palestijnse gast Abbas zei dan weer vertrouwen te hebben in de nieuwe Amerikaanse president en diens vermogen om deals te onderhandelen.

Wel kwam Abbas hameren op de noodzaak van een tweestatenoplossing met een Palestijnse staat die Oost-Jeruzalem als hoofdstad heeft en een terugkeer naar de grenzen van voor de oorlog van 1967.

Abbas komt vooral poolshoogte nemen, want tijdens de campagne had Trump een erg pro-Israëlische toon aangeslagen. Ook had de president zich niet willen vastpinnen op die tweestatenoplossing.

Hoe dan ook is vrede in het Midden-Oosten iets waar VS-presidenten zich al meer dan veertig jaar met erg beperkt succes mee bezighouden. Het is dan ook een erg complexe materie die bovendien verder reikt dat Israël en de Palestijnen, want ook de allianties met de Arabische Golfstaten en Egypte, maar ook de spanning met Iran spelen daarbij een grote rol.

Drie mijlpalen in afbouw van conflicten

Sinds de jaren 60 en 70 proberen opeenvolgende Amerikaanse regeringen zij het dan misschien geen vrede tot stand te brengen, dan toch op zijn minst de spanningen tussen Israël en Palestina te verminderen (zodat die minder internationale hinder opleveren). Drie grote mijlpalen vallen daarbij op:

  • in 1975 onderhandelde VS-minister Henry Kissinger een troepenscheiding in de Sinaï, waarbij het strategisch belangrijke Suezkanaal -gesloten sinds 1967- opnieuw geopend werd
  • in 1979 verkreeg VS-president Jimmy Carter een historisch vredesverdrag tussen Israël en Egypte, twee bondgenoten van de VS in de regio
  • in 1993 bemiddelde VS-president Bill Clinton het Oslo-vredesproces tussen Israel en de Palestijnen en een jaar later ook vrede tussen Israël en Jordanië