Trump en Poetin bellen voor het eerst sinds VS-aanval in Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben voor het eerst met elkaar gepraat sinds de Amerikaanse raketaanval in Syrië, zo'n maand geleden. De relatie tussen de twee grootmachten stond toen op het vriespunt, maar nu is er dus weer gepraat, over Syrië, Noord-Korea en een eerste ontmoeting.

Op 6 april viel het Amerikaanse leger een Syrische luchtmachtbasis aan. Dat was een antwoord op een gifgasaanval op Khan Shaykhun, waarbij 89 mensen om het leven kwamen, ook heel wat kinderen. De Amerikaanse president Trump wees met een beschuldigende vinger naar de Syrische president Bashar al-Assad.

Rusland, een notoire bondgenoot van het Syrische Assad-regime, was niet te spreken over de militaire actie van de Amerikanen en sprak over "het overschrijden van een rode lijn". Trump zei wat later dat de relatie tussen Rusland en de VS op "een historisch dieptepunt" stond.

Eerste ontmoeting

Gisteravond hebben de twee wereldleiders voor het eerst met elkaar gepraat via de telefoon. Het gesprek kwam er naar verluidt op vraag van de Russische president Poetin. Hij wilde onder meer zijn plannen voor Syrië uit de doeken doen, klinkt het. Het zou een "goed gesprek" geweest zijn, waarin onder meer is gepraat over veilige zones in Syrië en een stabiel staakt-het-vuren.

Ook over het conflict in Noord-Korea werd gepraat. Meer bepaald over hoe de spanningen in de regio kunnen worden verminderd. Tot slot ging het ook over een eerste ontmoeting tussen de twee presidenten. Voorlopig lijkt dat te gaan gebeuren in de marge van de G20-top op 7 en 8 juli in de Duitse stad Hamburg.