Werknemers van Infrabel bouwden mee aan kartel tegen bedrijf

Vijf medewerkers van Infrabel, de beheerder van het Belgische spoorwegnet, hadden "een te nauw contact" met vijf leveranciers, waardoor die jarenlang een kartel konden vormen. Infrabel bevestigt de feiten, maar zegt dat er maatregelen zijn getroffen om dat soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Volgens de Belgische Mededingingsautoriteit waren vijf personeelsleden van Infrabel bij de zaak betrokken. Ze hadden in 2010 informatie over een openbare aanbesteding voor elektriciteitswerken doorgespeeld aan vijf leveranciers. Daardoor konden die bedrijven een kartel vormen ten nadele van Infrabel.

De Mededingingsautoriteit heeft die bedrijven nu een boete van 1,8 miljoen euro opgelegd. Het gaat onder meer om Siemens, AEG en Schneider Electric. Eén van de betrokken leveranciers, het Zweeds-Zwitserse concern ABB, ontsnapt aan de boete omdat het met het onderzoek meegewerkt heeft.

Infrabel bevestigt de conclusies van de Mededingingsautoriteit en heeft maatregelen getroffen om gelijkaardige praktijken in de toekomst te voorkomen. Zo is er een nieuwe structuur opgericht om aankopen te centraliseren.

Uit onderzoek zou verder blijken dat er geen corruptie of persoonlijke verrijking werd vastgesteld. Wel zijn zware disciplinaire acties getroffen tegenover één van de betrokken personeelsleden.

Infrabel zal ook de geleden schade proberen te verhalen op de leden van het kartel, de bedrijven dus.