"Als er al iemand stemmen gewonnen heeft, is het Macron"

Marine Le Pen kwam als zwakste uit het debat en als er al iemand stemmen gewonnen heeft, dan is het Emmanuel Macron. Zo analyseert Pascal Delwit, politicoloog aan de ULB, het Franse presidentiële debat. Ook VRT-journalist en Frankrijkkenner Rony Van Gastel beschouwt centrumkandidaat Macron als de winnaar van het debat.
AFP or licensors

Het was een bijwijlen bits debat tussen Marine Le Pen en Emmanuel Macron gisteravond, met twee kandidaten die frontaal in de aanval gingen. Maar inhoudelijk viel het tegen, aldus Delwit aan het persagentschap Belga.

"Wat betreft dossierkennis, kwam Marine Le Pen als zwakste uit de bus. Dat uitte zich symbolisch in de vele nota's die ze voor zich had liggen, terwijl Macron er bijna geen bij zich had", zegt de politicoloog, die er ook op wijst dat Le Pen manifeste fouten maakte.

Zo haalde de kandidate van het Front National SFR en Alstom door elkaar -twee grote Franse ondernemingen- en merkte ze op dat de scheepswerven van Saint-Nazaire "verkocht zijn aan de Italianen", terwijl de Franse staat zijn aandeel behield. Wel slaagde Frankrijk er niet in om de andere aandelen in Franse handen te brengen. "En wat betreft haar uitleg over een eventuele uitstap uit de euro en een terugkeer naar een "gemeenschappelijke munt", die was absoluut surrealistisch."

"Le Pen heeft geen punten gescoord bij onbesliste kiezers"

"Emmanuel Macron beheerste zijn dossiers, maar hij heeft nog niet veel indicaties gegeven over zijn parlementaire meerderheid. Maar dat gezegd zijnde, hij is helemaal niet bezweken onder de druk van het belang van het debat."

Volgens Delwit is Le Pen er niet in geslaagd om andere doelgroepen aan te spreken dan de traditionele kiezers van extreemrechts. "Het debat heeft eerder nog de deuren gesloten. Ze heeft geen grote momenten gehad waarop ze connectie kon maken met de kiezers van La France Insoumise (de partij van de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon), ook niet met haar anti-Europese argumentatie. En voor de kiezers van François Fillon was ze te laks met de cijfers."

"De strategie van Le Pen blijft verankerd aan de trouwe kiezers van het FN. Ik denk niet dat ze veel punten heeft gescoord bij de onbesliste kiezers", besluit Delwit. "Als het debat al iets heeft veranderd, en ik denk van niet, dan zal het eerder in het voordeel zijn van Macron."

Van Gastel: "Macron was het meest overtuigend"

VRT-journalist en Frankrijkkenner Rony Van Gastel zag een "ruw" debat dat de moderatoren niet onder controle kregen, waardoor het bij momenten een onverstaanbare kakofonie werd. "Het begon als een trein, maar een trein die al heel snel ontspoorde."

"Na een tijdje ging het toch meer over de inhoud, en dan haalde Macron vaker de bovenhand. Hij toonde zich meer beslagen en zelfzeker, bijvoorbeeld als het ging over de economie of over Europa. Hij was ook positiever over zijn project, over waar hij naartoe wil met Frankrijk. Bij Le Pen was het vaak afgeven op alles en iedereen."

"Le Pen had af en toe ook goeie momenten en ze was heel gedreven, maar Macron was het meest overtuigend. Ik denk dat de neutrale kijker hem zal beschouwen als de winnaar van het debat."