"Is dit nu het niveau van het Franse politieke debat geworden?"

Het debat tussen de twee Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen verliep bitsig, met vooral een erg aanvallende Le Pen. "De onbesliste kiezer zal denken: "Is dit nu het niveau van het Franse politieke debat geworden?"", stelt VRT-journalist Steven Decraene.

Het debat was vooraf aangekondigd als een sleutelmoment in de campagne tussen de eerste en beslissende tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. "Maar het was vooral een chaotisch debat dat op sommige momenten ook moeilijk te volgen was want de moderatoren hadden weinig vat op de twee kandidaten", vertelt Decraene.

Marine Le Pen begon onmiddellijk met de aanval in te zetten op Emmanuel Macron. Ze zette hem weg als de erfgenaam van François Hollande en hield hem verantwoordelijk voor alle onheil waar Frankrijk nu mee te kampen heeft. Macron liet zich niet doen en verweet Le Pen leugens te vertellen. "U heeft geen project en Frankrijk verdient beter", klonk het.

"Het was continu een welles-nietes-spelletje", aldus Steven Decraene. "Op het einde was er nog de opmerkelijke passage waar Macron aan Le Pen zei: "Blijft u maar op televisie, ik wil het land leiden". Je zag dat Le Pen daar een beetje van slag was."

Volgens de eerste peilingen heeft Emmanuel Macron het debat gewonnen. "Het enige wat je kan zeggen is dat Macron zeker geen kiezers van het FN zal overtuigd hebben en omgekeerd", luidt de analyse van Decraene. "De onbesliste kiezer - waar de presidentskandidaten zich duidelijk op richtten - zal na gisteravond denken "Is dit nu het niveau van het Franse politieke debat?" Velen zullen ook zeggen dat Le Pen weinig nieuwe dingen heeft verteld en vooral Macron heeft aangevallen op zijn verleden."