"Je kan jezelf niet onder controle houden wanneer je schrijft"

De Italiaanse schrijver Sandro Veronesi heeft tijdens zijn jeugd de droom gekoesterd om voetballer te worden. "Maar al snel werd duidelijk dat dat niets zou worden. Ik heb even tennis overwogen, maar ik ontdekte snel mijn passie voor literatuur. Het is literatuur geworden", aldus Veronesi.

Het meest recente boek van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi is een bundeling van sportcolumns. "Ik droomde inderdaad van een carrière als profvoetballer", zegt Veronesi in "Van Gils & Gasten" op Eén.

"Ik besefte snel dat ik niet goed genoeg was als voetballer. Daarna heb ik tennis geprobeerd, maar dat was ook geen succes. In die periode ontdekte ik mijn passie voor literatuur en daar heb ik voor gekozen."

Het was of sport of schrijven, weet de auteur. "Ronaldo of Messi schrijven ook geen boeken", klinkt het. Veronesi ging nog even door op het succes van zijn favoriete voetbalploeg Juventus Turijn.

"Het is een heel mooi jaar voor de supporters. Na het omkopingsschandaal zijn we tien jaar geleden opnieuw in eerste klasse in Italië terechtgekomen. Vijf jaar geleden pakten we opnieuw de titel en nu doen we het ook in de Champions League heel goed. Dat is een beloning voor de supporters, want zij hadden niets te maken met het omkopingsschandaal."

Geen controle over het schrijfproces

Sandro Veronesi heeft met zijn roman "Kalme chaos" een wereldwijde bestseller geschreven. Het boek is ook verfilmd. "Kalme chaos" vertelt het verhaal van een man die zijn vrouw verliest en zijn drukke job laat voor wat hij is om bij de school van zijn dochter te waken.

"Het hoofdpersonage uit "Kalme chaos" doet dat niet doelbewust. Hij doet dat uit angst voor wat zijn dochter zou kunnen overkomen. De lezers vinden dat een wijze beslissing, maar dat is het niet. Hij inspireert toevallig mensen om hun leven on hold te zetten en tijd te nemen voor reflectie."

Schrijven is voor Veronesi een pijnlijk proces. "Je kan jezelf niet onder controle houden bij het schrijven. Soms neemt het onderbewuste het van je over. Ik heb afleiding nodig want schrijven is soms een pijnlijk proces. Alles wat me afleidt, kan me inspireren."

Sandro Veronesi is morgen te gast op het nieuwe literaire festival BruTaal in Brugge. BruTaal loopt vindt plaats van 5 tot en met 13 mei in Brugge.

Bekijk het volledige interview met Veronesi in "Van Gils & Gasten"