"We hebben het debat met het Front National onderschat"

Dat het debat tussen de twee Franse presidentskandidaten Macron en Le Pen chaotisch verliep, daar is zowat iedereen het over eens. De moderatoren kwamen er zelfs amper aan te pas. "We hebben het debat met het Front National onderschat", reageert journaliste Nathalie Saint-Cricq op de kritiek.

"Ik ben gefrustreerd, maar niet teleurgesteld." Zo reageert de chef politiek van de Franse openbare omroep France 2 die gisteravond mee het presidentiële debat modereerde. "We hadden beter kunnen doen, maar we hebben gedaan wat we konden", laat ze optekenen in de krant Le Figaro. Volgens haar was het enkel de bedoeling om te modereren, niet om gerichte vragen te stellen.

De twee moderatoren kregen vooral veel kritiek te slikken omdat ze er maar niet in slaagden om de bitse aanvallen van de presidentskandidaten in toom te houden. Saint-Cricq zoekt naar een verklaring: "We hebben een debat met het Front National onderschat. Het is geen partij zoals een ander. Marine Le Pen heeft dat gisteren nog eens bewezen."

In de studio zelf tijdens het debat had journaliste Nathalie Saint-Cricq naar eigen zeggen niet door dat het er vrij agressief aan toe ging. "Het is pas toen ik de beelden achteraf bekeek dat ik me het geweld realiseerde. Op de set zelf klonken hun stemmen minder luid en op het kleine scherm wordt er natuurlijk gefocust, wat de spanning accentueert."

In het interview met Le Figaro geeft Saint-Cricq ook nog een kleine blik op het debat achter de schermen. "Drie minuten voor de begingeneriek keken de kandidaten naar elkaar met een wantrouwige glimlach/grijs. Alsof ze elkaar wilden zeggen "Je zal wel zien"."

Het debat lokte gisteravond 16,5 miljoen kijkers. Dat is de laagste score ooit voor het presidentiële debat tussen de twee rondes van de presidentsverkiezingen in Frankrijk.