Asturiëprijs voor Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kentridge

De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge wint dit jaar de vermaarde Prinses van Asturië-prijs voor de kunst. De (houtskool-)tekeningen van de 62-jarige uit Johannesburg "brengen op indrukwekkende wijze de emoties en metaforen over die samenhangen met de geschiedenis en de sociaal-politieke realiteit van Zuid-Afrika", zo motiveerde de jury in Oviedo haar beslissing.
AP2007

Kentridge is bekend van met houtskool gemaakte animatiefilmjes, die onder meer op het filmfestival van Cannes werden vertoond. Tijdens de jongste editie van Documenta in Kassel, in 2012, trok zijn installatie "The refusal of time" grote aandacht.

Kentridge is een politiek activist en was een fel tegenstander van de apartheid. In zijn werk vertaalt zich dat in het bevragen van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en de sociale omstandigheden en onrechtvaardigheden in zijn land. Zijn 94-jarige vader Sydney is een bekende rechter en advocaat die in de apartheidsprocessen tientallen aangeklaagde zwarte activisten, onder wie de latere president Nelson Mandela, verdedigde.

De Prinses van Asturië-prijs, genoemd naar de Spaanse troonopvolgster, wordt jaarlijks in acht categorieën uitgereikt. Kentridge is de eerste laureaat van dit jaar. Hij krijgt een bedrag van 50.000 euro, maar moet daarvoor nog wachten tot eind oktober.