Barack Obama steunt Emmanuel Macron in filmpje: "En Marche! Vive la France"

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft in een video zijn steun uitgesproken voor de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron en zijn beweging En Marche. "Hij spreekt de hoop van de mensen aan, niet hun angsten."

"Ik ben niet van plan om me te betrekken in andere verkiezingen nu ikzelf geen kandidaat meer ben", aldus Obama. "Maar de Franse presidentsverkiezingen zijn erg belangrijk voor de toekomst van Frankrijk en voor de waarden die we koesteren. Het succes van Frankrijk belangt de hele wereld aan."

De ex-president van de VS benadrukt het verschil tussen Macron en de extreemrechtse tegenkandidaat Marine Le Pen, zonder evenwel de naam van de FN-politica te noemen. "Ik bewonder de campagne van Macron. Hij verdedigt de liberale waarden. hij schetst het beeld van de belangrijke rol die Frankrijk speelt in Europa en de wereld. Hij zet zich in voor een betere toekomst voor het Franse volk en hij appelleert daarbij aan de hoop van de mensen, niet hun angsten."

"Ik wil dat jullie weten dat ik Emmanuel Macron steun", richt Obama zich tot de Fransen. "En Marche! Vive la France."

Het is geweten dat Barack Obama de boodschap en de kandidatuur van Emmanuel Macron genegen is. Enkele weken geleden voerden beide heren nog een telefoongesprek. Macron zelf heeft de videoboodschap van Obama gedeeld op Twitter en bedankt meteen ook de oud-president voor zijn steun.