België beperkt CO2-uitstoot beter dan Europese gemiddelde

Vorig jaar heeft ons land de uitstoot van koolstofdioxide met 0,6% verminderd tegenover 2015. Ons land doet zo beter dan het gemiddelde van 0,4% minder in de hele Europese Unie. Niet alle Europese lidstaten doen het goed: Finland, Cyprus en Slovenië lieten een fors hogere uitstoot aan CO2 optekenen.
© Dave Walsh 2008

De cijfers komen van het Europese statistische bureau Eurostat, dat dus ook de uitstoot van koolstofdioxide in de lidstaten in de gaten houdt.

Ons land deed het dus lichtjes beter dan in 2015 met een terugdringen van de uitstoot met 0,6% tegenover een gemiddelde van 0,4% in de hele EU. Er zijn echter grote verschillen in de cijfers. Het kleine Malta beperkte de uitstoot met ruim 18%.

Opvallend is dat enkele lidstaten net meer CO2 de atmosfeer hebben ingeblazen. Finland spant de kroon met een hogere uitstoot met 8,5 voor Cyprus met 7%.

Uiteraard moeten die cijfers echter bekeken worden tegenover de omvang van de lidstaten. Malta is een klein land met weinig industrie en dat verklaart deels de grote verschillen. Ook Finland en Cyprus hebben weinig mensen en weinig industriële activiteit.

In totaal is België goed voor ongeveer 2,5% van de totale Europese uitstoot. Het grote industrieland Duitsland neemt een aandeel van meer dan 20% voor zijn rekening.