Beruchte Afghaanse "warlord" Hekmatyar keert terug naar Kaboel

In Afghanistan is Gulbuddin Hekmatyar onder strenge begeleiding teruggekeerd naar de hoofdstad Kaboel. Acht maanden geleden heeft de beweging van Hekmatyar een bestand gesloten met de Afghaanse regering. Daarvoor vocht Hekmatyar aan de zijde van de talibanrebellen tegen het Afghaanse leger. Hekmatyar wordt door velen beschouwd als oorlogsmisdadiger in vorige conflicten.
AP2007

Hekmatyar (boven) kwam in een sterk bewaakt konvooi vanuit Jalalabad in het zuidoosten van Afghanistan. In Kaboel werd hij ontvangen in het paleis van president Ashraf Ghani (foto in tekst) ontvangen. Ghani bedankt de krijgsheer omdat hij "voor vrede gekozen had". Hekmatyar riep zijn voormalige bondgenoten, de talibanrebellen, op om ook een einde te maken aan de oorlog.

Vriendelijke woorden van voormalige vijanden die pas acht maanden geleden vrede sloten. Voor president Ghani is het losweken van Hekmatyar van de taliban echter een belangrijke zet om die fundamentalistische beweging te verzwakken. De desertie van Hekmatyar komt bovendien ook op een ogenblik dat de taliban zelf onderling verdeeld zijn en bovendien de concurrentie ondervinden van de terreurgroep IS die nu ook in Afghanistan actief is.

Toch is de Hezb-e-Islami, de militie van Hekmatyar, niet zo belangrijk meer als voorheen. Niet iedereen in Kaboel staat echter te juichen. Hekmatyar is erg omstreden door het brutale geweld en de vele schendingen van de mensenrechten waarvoor hij berucht was.

Als gewezen speerpunt van de Pashtun-meerderheid in Afghanistan is hij ook gehaat bij de minderheden zoals de Tadjzieken uit het noorden en de sjiitische Hazara uit het centrum. Jarenlang vochten die tegen de Pashtunmilities uit het zuiden van het erg verdeelde land.

De "beul van Kaboel" is niet erg geliefd

Gulbuddin Hekmatyar is gepokt en gemazeld in radicaal islamitisch denken, maar ook in Pashtun-nationalisme. Als student gooide hij in de jaren 60 zuur in het gezicht van vrouwen die geen sluier droegen.

In de jaren 80 was hij één van de belangrijkste leiders van de Mujaheddin die toen met steun van de Saudi's, Pakistan en de Verenigde Staten vochten tegen de Sovjetbezetting in Afghanistan.

Na het vertrek van de Sovjets in 1988 en de val van het communistische regime in 1992 vocht Hekmatyar met die andere bekende krijgsheer Ahmad Shah Massud een bloedige oorlog uit om het machtsvacuüm op te vullen. Hekmatyar won niet, maar schoot wel de hoofdstad Kaboel met raketten aan flarden.

Door de opkomst van de taliban deemsterde Hekmatyar weg in een tweederangsrol. Zowel inzake "Pashtunwali" als islamfundamentalisme werd hij overvleugeld door de taliban. Na de VS-inval in 2001 vocht Hekmatyar tegen de regering in Kaboel en de westerse troepen en dat tot in september van vorig jaar.