Bodyguards schieten per ongeluk Somalische minister dood

De Somalische minister van Openbare Werken, Abbas Abdullahi Siraji, is gisteravond doodgeschoten door lijfwachten van een andere regeringsambtenaar. Het zou gaan om een ongeluk.

De wagen waarin minister Abbas Abdullahi Siraji zat, blokkeerde de weg nabij een checkpoint aan het presidentiële paleis in de hoofdstad Mogadishu. De lijfwachten van Nur Farah, een andere regeringsambtenaar, vreesden dat het om een bomauto ging en namen de wagen vanaf een pick-uptruck onder vuur. Siraji werd daarbij dodelijk geraakt. Een andere minister die in de wagen zat, overleefde de schietpartij.

De veiligheidsdiensten in de Somalische hoofdstad staan op scherp, als gevolg van regelmatige aanslagen door de islamitische terreurgroep Al-Shabaab, op politieke en militaire doelwitten. Aan een checkpoint bij het presidentiële paleis kwamen in maart nog vijf mensen om bij een aanslag met een bomauto.

De Somalische president Mohamed Abdullahi Farmajo liet op Twitter weten diep bedroefd te zijn om de dood van minister Siraji, het jongste regeringslid van Somalië.

Voorbeeld voor jongeren

De 31-jarige Siraji groeide op in het Keniaanse Dabaab, in een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. In 2011 keerde hij naar Somalië terug. Na de laatste presidentsverkiezingen in februari werd hij benoemd tot minister van Openbare Werken.

Voor veel Somalische jongeren was de jonge Siraji een voorbeeld. In april was hij nog te gast als spreker op een TEDx evenement in Mogadishu, waar hij het had over zijn jeugd in het vluchtelingenkamp en zijn politieke carrière.