Deze uitspraken van Macron en Le Pen tijdens het debat klopten niet

De twee Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben gisteravond op vier dagen voor de beslissende tweede ronde de degens gekruist in een tv-debat. Niet alles wat ze daar beweerden of elkaar verweten strookte met de waarheid. Vooral Le Pen bezondigde zich aan onjuistheden.

Le Pen: "Uw Europese Unie kost 9 miljard euro per jaar"

De visies van Marine Le Pen en Emmanuel Macron op de Europese Unie kunnen haast niet verder uit elkaar liggen. Le Pen is erg gekant tegen de EU en liet dat tijdens het debat duidelijk blijken.

"De Europese Unie kost Frankrijk 9 miljard euro per jaar", beweerde ze. Dat klopt niet. De Franse bijdrage aan het EU-budget bedraagt zo'n 4,5 miljard euro. De Fransen dragen wel meer bij dan wat ze krijgen, maar het bedrag is dus een pak minder hoog dan wat de FN-presidentskandidate stellig zei tijdens het debat.

In haar anti-EU-retoriek zei Marine Le Pen ook dat de Britse economie het beter doet sinds de brexit. Ook dat is niet correct. Hoewel de procedure voor de uitstap uit de EU intussen is opgestart, heeft het Verenigd Koninkrijk de Unie hoegenaamd nog niet verlaten. Bovendien doet de Britse economie het niet uitzonderlijk veel beter.

Ten slotte stelde Le Pen ook dat de koopkracht van de Fransen gedaald is sinds de invoering van de euro. De prijzen zijn inderdaad gestegen sinds 2002, met 20,8 procent. Maar tussen 1990 en 2002 - het decennium voor de invoering de euro - stegen de prijzen met 22,8 procent.

Macron: "150.000 jongeren haken af op school"

Emmanuel Macron belooft het Franse onderwijssysteem te hervormen. Volgens hem haken te veel leerlingen af zonder diploma. 150.000 was het cijfer dat hij aanhaalde tijdens het debat.

Dat is overdreven. Volgens cijfers van de Franse regeringen verlaten elk jaar gemiddeld 98.000 jongeren de school zonder diploma. Enkel het cijfer voor het jaar 2010 (140.000 schoolverlaters) komt in de buurt van het cijfer van Macron. 

Le Pen: "U was minister toen SFR werd verkocht"

Marine Le Pen schoof de verantwoordelijkheid voor de bekritiseerde situatie in Frankrijk constant in de schoenen van Macron. Ze haalde daarvoor onder meer het dossier van de verkoop telecomoperator SFR aan. "Natuurlijk was u toen minister", verweet ze Macron.

Emmanuel Macron was echter geen minister van Economie toen SFR werd verkocht. Macron werkte wel al voor het Elysée, maar hij kreeg pas de post van minister 4 maanden na de verkoop van SFR.

Macron: "Ik zal een antiterreurcel oprichten"

Emmanuel Macron bevestigde tijdens het debat dat hij een antiterreurcel wil oprichten. Die cel zou in nauwe samenwerking met de president de inlichtingendiensten moeten coördineren.

Dat is een loze belofte want die cel bestaat al. Er is een nationale inlichtingencoördinator geïnstalleerd in het Elysée. 

Le Pen: "Pensioenleeftijd naar 60 jaar kost 17 miljard"

Marine Le Pen wil de pensioenleeftijd terugbrengen naar 60 jaar. Volgens haar zal dat 17 miljard euro kosten.

Dat bedrag is een onderschatting. Franse denktanks hebben berekend dat die lagere pensioenleeftijd zeker 27 miljard euro zal kosten tijdens het presidentschap van Le Pen.