Dodental bij straatprotesten in Venezuela blijft oplopen

In Venezuela is gisteren een 17-jarige betoger omgekomen bij -alweer- straatprotesten tegen president Nicolas Maduro, die aanstuurt op een grondwetshervorming. Bij rellen tussen de betogers en de oproerpolitie vielen ook meer dan 150 gewonden.

In Venezuela blijft de oppositie bijna dagelijks op straat komen, nu al meer dan een maand lang. Ze wil het momentum om vervroegde presidentsverkiezingen af te dwingen niet laten passeren. Maar de straatprotesten worden alsmaar grimmiger, de betogers roekelozer en de ordetroepen repressiever.

Er vielen de voorbije maand al meer dan dertig doden, dat is relatief gezien méér dan in 2014. Toen kwamen in totaal 43 Venezolanen om, tijdens betogingen gespreid over een half jaar.

Minstens 35 doden in één maand

Gisteren is er dus opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen. De zeventienjarige Armando overleed aan een nekblessure (zie video hieronder) tijdens gewelddadige confrontaties met de ordetroepen in de hoofdstad Caracas. Armando is de vijfde dode bij onlusten in Venezuela sinds maandag en al zeker de vijfendertigste sinds de start van de straatprotesten begin april. Daarbij vielen ook honderden gewonden, gisteren alleen waren het er meer dan honderdvijftig.

Zoals gewoonlijk begon het protest ook gisteren vreedzaam. In Caracas probeerden duizenden Venezolanen naar het parlement te stappen, waarbij het tot zware rellen kwam met de oproerpolitie. Gemaskerde jongeren gooiden stenen en brandbommen, waarbij een politie-brommer in brand vloog (zie video hieronder). De ordediensten sloegen terug met rubberkogels en traangas.

Volkswoede over initiatief grondwetshervorming

De oppositie eist nieuwe presidentsverkiezingen, maar de concrete aanleiding van de volkswoede nu is een voorstel van grondwetshervorming, dat president Maduro op 1 mei lanceerde. De president wil daarvoor een volksvergadering bijeenroepen. Maduro wil de grondwet laten aanpassen door 500 burgers, niet door vertegenwoordigers van politieke partijen.

Een “frauduleus” intitiatief “om de grondwet te vermoorden”, noemde oppositieleider Henrique Capriles het voorstel. Zeker is dat Maduro’s demarche de gemoederen nog meer verhit. De oppositie ziet het voorstel als een nieuw manoeuvre om het parlement te omzeilen en verkiezingen op de lange baan te schuiven.

Uitzichtloze crisis

De ontevredenheid bij een meerderheid van de Venezolanen is intussen zó groot, dat opposanten nog weinig risico’s uit de weg lijken te gaan. Wie honger heeft laat zich niet zo snel intimideren. Wie uren in de rij moet staan om - in het beste geval – wat voedsel of medicijnen te kunnen kopen, heeft weinig te verliezen.

President Maduro krijgt de schuld voor de belabberde economische toestand en de politieke impasse. Hij verwijt de oppositie een complot en zelfs een staatsgreep. De verdeeldheid is compleet. Zonder oplossingen voor de humanitaire crisis en zonder vooruitzicht op vervroegde presidentsverkiezingen, zal Venezuela in het nieuws blijven.