Donald Trump bezoekt ook Israël, het Vaticaan en Saudi-Arabië

Eind deze maand zal de Amerikaanse president Donald Trump naast Europa ook het Vaticaan, Israël en Saudi-Arabië bezoeken. Het gaat om de eerste buitenlandse reis sinds Trump de eed heeft afgelegd als president van de VS.

Tot nu toe heeft Trump de VS nog niet verlaten sinds zijn ambtsaanvaarding. Wel zijn tal van wereldleiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese president Xi Jinping bij Trump op bezoek geweest.

Eind deze maand zal Trump zijn eerste buitenlandse reis als president maken. Het was al eerder bekend dat hij naar ons land komt en op 25 mei zal deelnemen aan een speciale top van de NAVO in Brussel.

De dag erop is Trump aanwezig op de bijeenkomst van de leiders van de G7 op Sicilië in het zuiden van Italië. Daar steken de topfiguren van de belangrijkste westerse industriële machten en Japan de koppen bij elkaar.

Het Witte Huis heeft nu bekendgemaakt dat Trump op zijn eerste reis ook het Vaticaan, Israël en Saudi-Arabië zal aandoen. Een ontmoeting met paus Franciscus is altijd een opsteker voor een staatshoofd. Anderzijds zijn Israël en Saudi-Arabië dan weer erg belangrijke bondgenoten van de VS en het ziet er naar uit dat Donald Trump de relaties met die twee landen nog verder zal willen aanhalen.

Onder Barack Obama waren die relaties verzuurd. Obama kon het niet vinden met de nationalistische premier Benjamin Netanyahu in Israël. Ook liep Obama ook niet echt warm voor Saudi-Arabië, een land dat hem verweet de Arabische Lente verkeerd aan te pakken en bovendien verontrust was door de lichte toenadering tussen de VS en Iran, een belangrijk rivaal van de Saudi's.