Hoofdlector UGent moet voor rechtbank verschijnen voor ongepast seksueel gedrag

Een hoofdlector van de UGent zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor ongepast seksueel gedrag. De lector is preventief geschorst door de UGent, hij mag momenteel geen contact hebben met studenten of medewerkers van de universiteit. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan onze redactie.
Nicolas Maeterlinck
Archiefbeeld

De feiten dateren wel van voor 2013, vóór de man onder de UGent viel. In 2013 werden een aantal hogeschoolopleidingen van de HoWest en de UGent samengesmolten. Tot dan was de man aan de slag onder de HoWest.

Na een onderzoek in 2015 door het IDEWE (Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk) ,aar de hoofdlector van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, besliste de UGent om de man voorlopig te schorsen. Hij mag momenteel geen contact hebben met studenten of medewerkers van de universiteit. De UGent diende samen met de slachtoffers ook een klacht in bij de rechtbank. Die buigt zich binnenkort over het dossier.

Vorig jaar hebben twee studenten wel nog hun masterproef gemaakt bij het bedrijf waarvan de man mede-zaakvoerder is. "Na uitvoerig overleg tussen de faculteit en alle betrokken diensten bleek het juridisch niet aangewezen te zijn om wetenschappelijk onderzoek door studenten van de UGent in het bedrijf te verbieden", laat de universiteit weten. De hoofdlector mocht de studenten niet zelf begeleiden door de preventieve maatregelen. Het contract met het bedrijf werd ook stopgezet nadat de masterproeven afgerond waren.

Universiteit: "Nemen elke aantijging van grensoverschrijdend gedrag ernstig"

In een schriftelijke reactie laat de UGent weten elke klacht zeer serieus te nemen. "Zulke onderzoeken vragen tijd en we willen in zo'n zaken de procedures absoluut correct en nauwgezet volgen. De universiteit neemt elke aantijging van grensoverschrijdend gedrag ernstig en dat is hier ook gebeurd."

"Het is nu aan de rechtbank om te oordelen. We hebben alle vertrouwen in de gerechtelijke instanties. Als de rechtbank zich uitspreekt over de zaak, zullen we de nodige acties ondernemen."

De zaak wordt op 25 september behandeld voor de correctionele rechtbank in Kortrijk.